THEPOWERGAME
To κενό ανάμεσα στην αργία του Δεκαπενταύγουστου για να ολοκληρωθεί μία διόρθωση που παρέσυρε την αγορά από τις 1.335 μονάδες ως τις 1.268 μονάδες αυτή την ώρα και με ασυνήθιστο για τα δεδομένα της εποχής τζίρο, κοντά στα 30 εκατ. ευρώ εκμεταλλεύονται εγχώρια κυρίως και δευτερευόντως ξένα χαρτοφυλάκια, υποστηρίζουν χρηματιστές.
Οι ευρωπαϊκές αγορές πάνε να βρουν το βήμα τους σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία, όπως η νέα άνοδος των διεθνών τιμών ενέργειας, αερίου και πετρελαίου, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν δυσμενώς τον πληθωρισμό, με τις κεντρικές τράπεζες να είναι έτοιμες να πατήσουν εκ νέου την σκανδάλη ανόδου των επιτοκίων, ίσως και δύο φορές μέχρι τέλος του χρόνου. Άρα λοιπόν, μία αγορά, όπως η ελληνική, η οποία είχε υπερθερμανθεί, δίνει από την περασμένη εβδομάδα νέα σήματα τοποθετήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις. Μέχρι και το τέλος Ιουλίου τα κέρδη για τον γενικό δείκτη ξεπερνούσαν το 47% και στις τράπεζες το 70%, πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα ράλι παγκοσμίως. Εντολές αγορών που έρχονταν στο όνομα της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία ήρθε μεν, αλλά από μη πιστοποιημένους οίκους δε, σε κεντρικές τράπεζες, όπως η Scope Ratings.
Νευρικότητα προκάλεσε επίσης, η έκθεση της Barclay’s που έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή και στην οποία αναφερόταν ότι η Ελλάδα θα πάρει το investment grade, αλλά μπορεί και σε ένα χρόνο, όχι απαραίτητα τον Σεπτέμβριο που προεξοφλεί η αγορά. Μέσα σε όλα αυτά η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αγορά είναι μεγάλη, τροφοδοτούμενη από deals και θετικά οικονομικά αποτελέσματα, όπως των τραπεζών, του Μυτιληναίου, της Τιτάν, της Βιοχάλκο, της Coca Cola.
Πάνω από 2,5 εκατ. Κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια αυτη την ώρα στην Άλφα, διόλου ευκαταφρόνητες συναλλαγές σε πτωτική συνεδρίαση, σχολιάζουν χρηματιστές. Πάνω από 1,4 εκατ. Κομμάτια ο όγκος στην Πειραιώς, τα κέρδη της ΕΤΕ, έγιναν ζημιές σχεδόν 1% αυτή την ώρα και οι απώλειες της Eurobank διευρύνονται σε σχεδόν 2%. Πιέσεις 1,7% στην Aegean, πάνω από 2% στην Βιοχάλκο, 2,5% στην ΔΕΗ, που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, σα να μην ακούει η αγορά την επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία, το μέρισμα το 2024 και το EBITDA του 1,2 δις. Ευρώ. Πάνω από 3% η πτώση στην Ελλάκτωρ, 2,9% στα ΕΛΠΕ, 2,5% στην ΕΧΑΕ, 2,3% στην ΜΟΗ, 1,95% οι απώλειες στον ΟΤΕ, στα 13,59 ευρώ.
Η τελευταία στήριξη για να μην τσακίσει τελείως το υποτίθεται θετικό μομέντουμ στην αγορά εντοπίζεται περί τις 1235 μονάδες, σημείωναν νωρίτερα οι αναλυτές.