THEPOWERGAME
Ούτε τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ ικανοποιούν τους αναλυτές. Πτωτική κίνηση στη Wall και πάλι και νέος φαύλος κύκλος πτώσης για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες παρασύρουν σε δραματική πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε 0,8% ο δομικός πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο. Σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού σε 3,2%, όλα δείχνουν ότι οι ανησυχίες των ξένων αναλυτών ότι δεν θα μπει τελεία στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed, έχουν βάση με αποτέλεσμα το ξέσπασμα με ρευστοποιήσεις στις μετοχές.
Σε ότι έχει να κάνει με το Χ.Α. ο Αύγουστος δεν του πάει… Πέντε πτωτικές συνεδριάσεις μετράει η αγορά σε εννέα συνολικά και απώλειες 3,6%. Στις 2 Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης είχε γράψει χαμηλό στις 1281 μονάδες. Κάτι αντίστοιχο επαναλήφθηκε και την Παρασκευή στη Λεωφόρο Αθηνών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικοί πωλητές ήταν οι Έλληνες επενδυτές και από λίγο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τα χρηματιστηριακά γραφεία, πωλούσαν και οι ξένοι. Το γεγονός ότι μεσολαβεί η αργία του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, με την στήριξη σε κάθε περίπτωση να δοκιμάζεται στα επίπεδα των 1275 μονάδων.
Η έκθεση της Barclays
Διττής ανάγνωσης από την άλλη, η έκθεση της Barclays για την ελληνική οικονομία και ως προς το χρόνο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ο βρετανικών συμφερόντων οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα λάβει το πολυπόθητο investment grade, αλλά εξαρτάται από το χρόνο.
Οι επικείμενες αναβαθμίσεις από τους εν λόγω οίκους (S&P, Fitch, Moody’s), όπως γράφει η Barclay’s, δεν είναι εντελώς δεδομένο γεγονός και σημειώνει ότι η προοπτική της Fitch είναι σταθερή αλλά η θετική προοπτική της S&P θα έχει ισχύσει μόνο για έξι μήνες κατά τη στιγμή της αναθεώρησής της, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να περιμένουν ένα έτος ή περισσότερο μετά την ανάθεση θετικής προοπτικής, πριν ξεκινήσουν μια αναβάθμιση.
Η εβδομαδιαία εικόνα
Οι απώλειες σε εβδομαδιαία βάση για τον γενικό ανήλθαν σε 2,5% και ήτα η χειρότερη περίοδος από την διόρθωση του Μαρτίου, σχολιάζουν οι αναλυτές. Τα blue chips, όπως η Βιοχάλκο, ο Τιτάν, η ΔΕΗ, η Cener έγραψαν απώλειες μεγαλύτερες από 3%. Άλλες περιπτώσεις μετοχών, όπως ο Φουρλής, έγραψαν πτώση πάνω από 3,5% ή η Ιντρακόμ πάνω από 4%. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στο έλεος των πωλητών, κατέγραψε πτώση 2,01%, κλείνοντας στις 1.286,86 μονάδες και μεγάλο τζίρο πάνω από 103,6 εκατ. ευρώ! Συναλλαγές ιδιαίτερα αυξημένες για τα δεδομένα της εποχής, σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς.
Με κέρδη έκλεισαν κάποιες μετοχές των small caps, όπως η Δομική Κρήτης με +1,8%.
Στις τράπεζες, η Alpha μάζεψε τις απώλειες από το 1,518 κι έκλεισε με πτώση μικρότερη του 3%. Περιορισμός απωλειών σε 1,7% για την Eurobank, στο 1,553 ευρώ, αλλά κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας στα 6,08 ευρώ για την ΕΤΕ και απώλειες πάνω από 4%. Μάζεμα από τα χαμηλά των 3,26 ευρώ για την Πειραιώς, στα 3,36 και απώλειες 2,77%. Η μετοχή εισήλθε στον MSCI, αλλαγή που πρόκειται να ισχύσει την 1η Σεπτεμβρίου και πιθανές εισροές μεταξύ 160 – 170 εκατ. ευρώ.
Ισχυρά σημάδια αντοχής για την Aegean, στα 12,70 ευρώ με 138 χιλιάδες κομμάτια. Πάνω από 1 εκατ. κομμάτια έγιναν στην ΔΕΗ, με την μετοχή να κλείνει στα 9,90 ευρώ για πρώτη φορά από τις 28/6. Βουτιά 4,65% για την Ελλάκτωρ, απώλειες 2,5% για τον Μυτιληναίο και τον ΟΛΠ, πάνω από 25 η πτώση στην ΕΥΔΑΠ ενώ ηπιότερη η πτώση στην Coca Cola κατά 1% με μόλις 11 χιλιάδες κομμάτια. Οριακά θετική μεταβολή για την ΜΟΗ και οριακές απώλειες για τα ΕΛΠΕ. Στο -4,3% η Άβαξ και η Τεχνική Ολυμπιακή, Ιντρακόμ και Ικτίνος.
Σε πτώση 101 μετοχές και κέρδη μόλις 10.