THEPOWERGAME
Με απώλειες και στους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Ιουλίου που θα γίνουν το επόμενο 48ωρο. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,54% στις 35.123 μονάδες, με τον Nasdaq να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (1,17%) στις 13.722 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 0,70% στις 4.467 μονάδες.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή δίνονται στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για τους βασικούς πληθωριστικούς δείκτες CPI και PPI (τιμές λιανικής και χονδρικής) -μεταβλητές που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της η Fed στον σχηματισμό της εξίσωσης των επιτοκίων. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 3,3% (από 3% τον Ιούνιο).
«Οι αγορές επικεντρώνονται στο αν ο πληθωρισμός πέφτει αρκετά γρήγορα, ώστε να επιτρέψει στη Fed να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια» σχολίασε ο Bill Merz, επικεφαλής έρευνας κεφαλαιαγορών στην U.S. Bank Wealth Management. Και πρόσθεσε: «Έχει επιβραδυνθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλά. Και η Fed βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι».
Ο δύσκολος Αύγουστος της Wall Street
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς την Τρίτη η υποβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών από τη Moody’s δημιούργησε εικόνα… sell off στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πριν τελικά καταφέρουν οι μετοχές να μαζέψουν τις απώλειες. Ο Αύγουστος έχει μπει με το… αριστερό στη Wall Street και παρόλο που ορισμένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν ως «καμπανάκι» για την αμερικανική οικονομία την απόφαση της Moody’s, αρκετοί άλλοι εκλαμβάνουν και τις χθεσινές απώλειες ως μια αναμενόμενη «διόρθωση» μετά το ράλι κερδών των προηγούμενων μηνών.
Από τις αρχές Αυγούστου ο Nasdaq έχει χάσει 3,9%, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 2,1% και ο Dow Jones έχει μειωθεί κατά 0,7%. Πάνω από το 90% των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 έχει παρουσιάσει οικονομικά αποτελέσματα, εκ των οποίων τα 4/5 ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με το FactSet.
Τα δύο στρατόπεδα στη Fed για τα επιτόκια
Το τι τελικά θα κάνει η Fed με τα επιτόκια δεν είναι ξεκάθαρο. Όπως και το πότε θα μπει «ταβάνι» στο εύρος δανεισμού, το οποίο μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 22 χρόνια (5,25%-5,50%).
Όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ο διχασμός παραμένει, με τα «γεράκια» και τα «περιστέρια» σε θέσεις μάχης εν όψει του νέου «ραντεβού» τον Σεπτέμβριο για το επόμενο επεισόδιο στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των μετριοπαθών και των σκληροπυρηνικών μελών του ΔΣ της Fed εκφράζεται ήδη μέσα από αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Ο διοικητής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ, εξέφρασε την άποψη ότι έφθασε η στιγμή η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της.
«Απουσία ενδεχόμενων ανησυχητικών νέων οικονομικών στοιχείων από τώρα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, πιστεύω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί και να διατηρήσουμε τα επιτόκια σταθερά και να αφήσουμε τις ενέργειες νομισματικής πολιτικής που έχουν ήδη γίνει, να δράσουν (περισσότερο στην αμερικανική οικονομία)» σημείωσε ο Πάτρικ Χάρκερ, κρατώντας αποστάσεις από Τζον Γουίλιαμς και Μισέλ Μπόουμαν, οι οποίοι επιμένουν για νέες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός (3% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ) απέχει ακόμα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.