THEPOWERGAME
Προετοιμασμένη ήταν η αγορά για το ενδεχόμενο διόρθωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα, δύο φορές μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, διάσπασης των 1.350 μονάδων. Από τις 11 Ιουλίου η αγορά είχε να δει χαμηλότερα επίπεδα των 1.300 μονάδων. Έκτοτε, «χτυπούσε» το ένα υψηλό 9 ετών μετά το άλλο. Το «τίναγμα της γάτας», όπως αποδίδουν οι Αμερικανοί τον άγαρμπο τρόπο πτώσης μιας αγοράς, που έλαβε χώρα χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μέχρι τις 12 το μεσημέρι, προκάλεσε αρνητικούς συνειρμούς, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.
Όπως ανέφεραν χρηματιστές στο powergame.gr, μέχρι τις 12 το μεσημέρι τα τηλέφωνα χτυπούσαν από πελάτες μόνο για να πωλήσουν! Στη συνέχεια, όμως, όπως σχολιάζουν άλλες πηγές, βγήκαν αγορές από μεγάλους ξένους πελάτες και χαρτοφυλάκια, απορροφώντας την προσφορά που βγήκε στην Alpha Bank, τη Mytilineos, τη ΔΕΗ, την Aegean, την Πειραιώς, τη Eurobank, την ΕΤΕ, τα Jumbo, που τρέχει στο 7μηνο με τζίρο +20% από πέρυσι και με μειωμένες τιμές, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, επαναφέροντας την αγορά πάνω από τις 1.300 μονάδες. Για του λόγου το αληθές, οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ πριν από τις 16:00, δηλαδή σχεδόν μιάμιση ώρα πριν από το πέρας των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρη Τζάνα, «η περιοχή των 1.340 μονάδων του Γενικού Δείκτη αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, καθώς το +4,45% που καταγράφηκε για τον ΓΔ τον Ιούλιο συντηρεί τη διάθεση πολλών επενδυτών για την κατοχύρωση των υψηλών ετήσιων κερδών που έχουν ήδη καταγραφεί (+43% για τον ΓΔ και +70% οι τράπεζες στο 2023). Οι συνθήκες κόπωσης επομένως διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ βραχυπρόθεσμα, με την περιοχή των 1.300 μονάδων να αποτελεί το πλησιέστερο όριο στήριξης.
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, η ιαπωνική R&I απέδωσε ήδη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία και την Παρασκευή είναι η σειρά της Scope Ratings να ακολουθήσει, με τους δύο οίκους όμως να μην αναγνωρίζονται ακόμη από την ΕΚΤ. Όμως, η ήδη αναγνωρισμένη καναδική DBRS ανακοινώνει τη δική της έκθεση στις 8 Σεπτεμβρίου και αναμένεται, εκτός σοβαρού διαταρακτικού απροόπτου, να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη που θα ευεργετήσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, σχολιάζει σε report του ότι «οι 1.350 μονάδες αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να “πέσουν” με την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης και παρά τις διαρκείς προσπάθειες των αγοραστών να κρατήσουν την επαφή με τα υψηλά της αγορά, η αδυναμία υπέρβασης εκφράστηκε με μια μάλλον αναμενόμενη υποχώρηση προς τις 1.325 μονάδες, ενεργοποιώντας πτωτικό σήμα από τους τεχνικούς δείκτες (τον MACD).
Η κόπωση της Αγοράς είναι αναμενόμενη μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί, ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο, που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, τα τεχνικά δεδομένα δεν γυρίζουν αρνητικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει περιθώρια να υποχωρήσει έως και τις 1270 μονάδες χωρίς να βάλει σε σκέψεις τους αγοραστές. Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι σε ημερήσιο επίπεδο πλέον, ωστόσο έντονες υπερτιμήσεις επιμένουν στο εβδομαδιαίο και μηνιαίο διάγραμμα της αγοράς. Ενδεχομένως, η αποφόρτιση των μεσοχρόνιων ταλαντωτών να επιτευχθεί με μια πλάγια κίνηση, καθώς ένα “σκαλοπάτι” συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να αναιρείται ο στόχος των 1.379 μονάδων».