THEPOWERGAME
Διαστάσεις sell off αυτή την ώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παίρνοντας περισσότερο… κατάκαρδα την απόφαση της Fitch να μειώσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ. Κι αυτό, διότι στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, οι απώλειες είναι της τάξης του 1 – 1,3%. Η εξήγηση δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι στην Ελλάδα και στο Χ.Α. οι αποτιμήσεις ξέφυγαν από την αρχή του χρόνου με την προσδοκία της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. είχε φτάσει να ενισχύεται 45% και ο τραπεζικός πάνω από 75%. Πρωτοφανείς αποδόσεις που όμως, δικαιολογούνται απόλυτα και υποστηρίζονται άρτια από τα οικονομικά αποτελέσματα, ειδικά των τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι οίκοι που παρακολουθούν την ελληνική αγορά, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, JP Morgan, HSBC,C Barclays, Deutsche Bank έχουν υποχρεωθεί στους επτά μήνες της χρονιάς από το ξεκίνημά της, να αναθεωρήσουν έως δύο και τρεις φορές τις προβλέψεις τους και τις τιμές στόχους για τον τραπεζικό κλάδο.
Ταυτοχρόνως, το διάστημα αυτό μεσολάβησαν οι εκλογές και η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στοιχείο πολιτικής σταθερότητας, βασικό για τους ξένους επενδυτές που τοποθετούνται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Τάκη Ζαμάνη της Beta Χρηματιστηριακή, είναι λογικό να αποθερμαίνεται η αγορά, έστω κι αν κάτι τέτοιο γίνεται άγαρμπα, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες που θα προσελκύσουν και νέους επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο ανοίγουν περισσότεροι από 1000 νέοι κωδικοί.
Ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος μετά από δύο ώρες συναλλαγών πάνω από τα 62 εκατ. ευρώ και διαφυγή του γενικού δείκτη κάτω από την αρχική στήριξη των 1.300 μονάδων. Μια σειρά από μετοχές που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα υφίστανται το τίμημα της σημερινής συσσώρευσης . Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα του ταμπλό με 102 μετοχές στο κόκκινο έναντι 9 ανοδικών!
Πτώση 4,5% για την Άλφα με 6,8 εκατ. κομμάτια ως αυτή την ώρα, 1,32% η ΕΤΕ με 541 χιλιάδες, 3,5% η Eurobank με 1,5 εκατ., 3,19% η Πειραιώς με 1,5 εκατ. κομμάτια. Σχεδόν 35 η πτώση στον Μυτιληναίο με 216 χιλιάδες κομμάτια, 2,8% η πτώση στην Aegean με 136 χιλιάδες, 4,19% η Βιοχάλκο με 90 χιλιάδες, 3,26% η ΔΕΗ με 310 χιλιάδες, 2,70% η ΕΧΑΕ, 1,34% το Jumbo, 2,37% η Άβαξ, 3,67% η Ιντρακάτ, 2,56% η Ελλάκτωρ, 3,86% η Ιντρακόμ, 4,20% η Τεχνική Ολυμπιακή και 3,14% ο Φουρλής.