THEPOWERGAME
Με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου να γράφει κέρδη στην περιοχή του 45% από την αρχή της χρονιάς, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις μετοχών, ακόμα και από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση που δείχνουν ότι έχουν μείνει πίσω. Ή τουλάχιστον υστερούν σχετικά σε σχέση με την υπεραπόδοση του δείκτη.
Στο πλαίσιο αυτό μία τέτοια περίπτωση είναι ο ΟΤΕ που από την αρχή της χρονιάς καταγράφει απώλειες 2,3%, με την αγορά να εστιάζει στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. Απώλειες 0,5% για την ΕΥΔΑΠ, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση που έπληξε τα αποτελέσματά της στην χρήση του 2022, παράγοντας που έχει μειωθεί αισθητά πλέον, αφού έχουν μειωθεί οι τιμές του ρεύματος. Κέρδη 3,95% για τα ΕΛΠΕ και 6% για τη Motor Oil , δύο ομίλους που κατέγραψαν ρεκόρ κερδοφορίας το 2022, αλλά συνεχίζουν σθεναρά και φέτος, ενώ ξεδιπλώνουν την μετάβασή τους στις πράσινες επενδύσεις. Κέρδη σχεδόν 21% για τον Σαράντη από την αρχή της χρονιάς που έχει μείνει πίσω σε απόδοση, 31,6% για την Autohellas, η οποία, επίσης, αναμένεται να δει σημαντική ενίσχυση στα μεγέθη της φέτος λόγω τουρισμού, στο 23,9% τα κέρδη για την Coca Cola, η οποία καταγράφει ισχυρή επίδοση, δεδομένου ότι πέρσι είχε βρεθεί στα χαμηλά των 18 ευρώ. Πλέον η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται πάνω από τα 10 διs. ευρώ. Κέρδη 39,7% για την Quest, η οποία είναι ένας από τους διεκδικητές, όπως όλα δείχνουν, της Κωτσόβολος, 22,5% για τη Lamda και 22,3% για τον ΟΠΑΠ.
Για τη γενικότερη κίνηση της αγοράς το ζητούμενο είναι αν υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου μετά το ράλι από τις αρχές του έτους.
Όπως λέει στο powergame.gr ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ «η διατήρηση θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές επιτρέπει στο ελληνικό χρηματιστήριο να συντηρεί την ανοδική του κίνηση με το Γ.Δ. να καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ έτους αλλά και των τελευταίων 111 μηνών (στο +45% σχεδόν ο Γ.Δ. και στο +73% οι τράπεζες από την αρχή του έτους), παρά τη συναλλακτική κόπωση που σημειώνεται.».
«Με επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, τον Μυτιληναίο, τις μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο, την Aegean αλλά και τις τράπεζες να συμβάλουν στην αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 1.340 μονάδες, ενώ συνεχίζεται το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με κάποιους μάλιστα ήδη να υπεραποδίδουν. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι άμεσα ορατός ο καταλύτης που θα κινητοποιήσει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανοδική κίνηση προς τις 1.380 μονάδες», προσθέτει.
Από την πλευρά της, η Optima Bank παρατηρεί ότι, «το Χ.Α. μετά από μία δυνατή χρονιά το 2022 συνεχίζει να υπεραποδίδει και το 2023 με τά μέχρι στιγμής κέρδη από την αρχή του έτους να είναι στο 45% σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Αυτό οφείλεται στα θετικά μάκρο, στην απομάκρυνση της πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις πρόσφατες εκλογές, στην αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα και στις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.
Όπως τονίζει το ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται με discount 31% σε όρους p/e για τα κέρδη του 2023 και 26% αν υπολογιστούν τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024. Σημαντικό είναι και το discount σε όρους EV/EBITDA. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα ισχυρά περιθώρια αντίδρασης, τη στιγμή που ακόμα και αρκετά blue chips φαίνεται να υστερούν σε απόδοση σε σχέση με τον δείκτη.