THEPOWERGAME
Από τις… 1.132 μονάδες παρατηρούνται μεγάλες τοποθετήσεις Ελλήνων διαχειριστών στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες, προκύπτει ότι αν η αγορά από την αρχή του χρόνου ενισχύεται σχεδόν 45%, οι Έλληνες διαχειριστές μπήκαν στα μισά της… κούρσας του Γενικού Δείκτη. Πότε η αγορά βρισκόταν στις 1.132 μονάδες; Την Παρασκευή πριν από τις πρώτες εκλογές, δηλαδή στις 19 Μαΐου. Από τότε μέχρι και χθες, με τον Γενικό Δείκτη να κάνει πράξεις πάνω από τις 1.345 μονάδες, τα μετοχικά αμοιβαία έχουν επωφεληθεί ανόδου της τάξης του 19%. Το διάστημα αυτό έχουν ρίξει στο ελληνικό χρηματιστήριο περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εξηγούν ότι μπορεί οι κωδικοί που δραστηριοποιούνται στην αγορά σε σχέση με το 2019 (όταν καταγράφηκε ανάλογο ράλι) να μειώθηκαν, 28 χιλιάδες τότε, έναντι 27 χιλιάδων σήμερα, όμως τα κεφάλαια που μπαίνουν στην αγορά είναι πολλαπλάσια εκείνων των ημερών. Κι αυτό διότι μπορεί να μην έχει περάσει το καλό κλίμα στην ευρεία επενδυτική κοινότητα, αλλά έχει περάσει στους επαγγελματίες διαχειριστές, οι οποίοι, λειτουργώντας κατόπιν εντολών των πελατών τους, διοχετεύουν ρευστότητα στο σύστημα. Τα περισσότερα κεφάλαια τοποθετήθηκαν στο σύστημα στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Μαΐου, με 20,1 εκατ. ευρώ την πρώτη και 25,7 εκατ. ευρώ τη δεύτερη εβδομάδα, μετά την πρώτη νίκη της ΝΔ. Ακολούθως ισχυρές ήταν οι εντολές στις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με 20 εκατ. ευρώ την πρώτη και 17 εκατ. ευρώ τη δεύτερη. Στη συνέχεια οι καθαρές εισροές άρχισαν να… ξεθυμαίνουν, με 16 εκατ. ευρώ την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές και 5,8 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, που ήταν και τα λιγότερα καθαρά κεφάλαια που πέρασαν από τα μετοχικά αμοιβαία στο σύστημα από τις 21 Μαΐου.
Στις βασικές μετοχές που επιλέγουν οι θεσμικοί φαίνεται, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, να συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο ΟΤΕ, στον οποίο συνεχίζουν να απορροφούν την προσφορά που βγαίνει από τους ξένους πωλητές στην μετοχή, η Μυτιληναίος, η Aegean, η Τιτάν, ο ΟΠΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ.
Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί οι μεγάλες τοποθετήσεις από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων στο ΧΑ, ίσως γιατί «κάθονται» στις βασικές θέσεις που έχτισαν στο ξεκίνημα της χρονιάς, δηλαδή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που ο Δείκτης έκανε τη μεγάλη κίνηση προς τις 1.100 μονάδες για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια.
Τέλος, όπως έχει γράψει το powergame.gr, από τον Ιούνιο και μετά οι Έλληνες επενδυτές στο σύνολό τους έχουν πάρει… κεφάλι σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις τους από την αρχή της χρονιάς, με καθαρές εισροές 98 εκατ. ευρώ.