THEPOWERGAME
Μία από τις πέντε καλύτερες χρονιές στην ιστορία της βιώνει φέτος η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Φέτος η άνοδος του γενικού δείκτη ανέρχεται στο 44%, περίπου στα μισά της χρονιάς και χωρίς να έχει έρθει η επενδυτική βαθμίδα, και χωρίς να έχει επανενταχθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.
Η αμέσως προηγούμενη… αποδοτική χρονιά για το ΧΑ ήταν το 2019. Η έλευση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε σε ράλι την αγορά με τον γενικό δείκτη να κλείνει τη χρονιά με απόδοση 49,5%. Να σημειωθεί ότι η άνοδος το 2019 είχε συντελεστεί με μόλις 28.600 κωδικούς επενδυτών, ενώ σήμερα η αγορά ανεβαίνει με λιγότερους, λίγο πάνω από 27.000. Η εξήγηση που δίνει κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής είναι ότι φέτος, πέρα από τους ιδιώτες επενδυτές και τους ξένους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να περνούν τις εντολές τους απευθείας στο σύστημα, παρατηρούνται και ισχυρές εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία.
Από την αρχή του χρόνου παρατηρεί κανείς ότι οι Έλληνες επενδυτές, θεσμικοί, επαγγελματίες ή μη, υπερτερούν σε καθαρές εισροές έναντι των ξένων με περίπου 98 εκατ. ευρώ. Η τάση άλλαξε μετά τον Μάρτιο κι αφού οι ξένοι είχαν ανάψει το… φυτίλι της ανόδου στο Χρηματιστήριο το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους
Από εκεί και πέρα η χρονιά σταθμός για την αγορά ήταν το 1999 με την απόδοση του γενικού δείκτη να φθάνει στο 102,2% και να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη λίγο πριν τις 6.400 μονάδες. Είχε προηγηθεί εντυπωσιακή άνοδος των τιμών την αμέσως προηγούμενη διετία. Το 1997 τα κέρδη σε επίπεδο γενικού δείκτη ήταν 58,5% και το 1998 έφθασαν το 85%. Επρόκειτο για την τριετία κατά τη διάρκεια της οποίας οι Έλληνες… ανακάλυπταν το Χρηματιστήριο. Μία αγορά με περισσότερες από 320 εταιρείες, χωρίς θεσμικό πλαίσιο, που όσο γρήγορα ανέβαινε μία μετοχή, άλλο τόσο απότομα μπορούσε να γκρεμιστεί και οι επενδυτές να χάσουν περιουσίες, όπως συνέβη μετά τον Σεπτέμβριο του 1999, όταν ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη της τότε κυβέρνησης είχαν κάνει προεκλογική σημαία την άνοδο του Χρηματιστηρίου. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ενώ αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου θα δει ότι υπάρχουν ακόμα περί το 1,1 εκατ. κωδικοί! Οι οποίοι έρχονται από τότε…
Πλέον, οι εποχές έχουν αλλάξει, ο αριθμός των εισηγμένων δεν ξεπερνάει τις 130 και το ενδιαφέρον εστιάζεται στις μετοχές του FTSE 25, αλλά και σε αυτές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πολλές εταιρείες από τα small caps, παρά την κούρσα της αγοράς, «πολεμούν» ακόμα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση, να ανταπεξέλθουν με τους νέους κανόνες στην εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και στα κριτήρια ESG που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα έχει σημαντικές ειδήσεις, όπως τονίζουν οι χρηματιστές, σημαντικές αναβαθμίσεις για τις τράπεζες, αλλά και αναμονή για την είσοδο σημαντικών κεφαλαίων που πρόκειται να σηματοδοτήσει η δίδυμη αναβάθμιση οικονομίας και Χρηματιστηρίου, τα οποία σε πρώτη φάση εκτιμώνται πέραν του 1 δισ. ευρώ. Μεγάλη κινητικότητα δε, αναμένεται και στις τράπεζες εν αναμονή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αλλά και ενόψει νέων εισαγωγών από τον Σεπτέμβριο και μετά, όπως της Optima Bank ή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.