THEPOWERGAME
Το ράλι των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις παγκόσμιες μετοχές φέτος θα βρεθεί μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς εκατοντάδες εταιρείες θα ανακοινώσουν τα κέρδη τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν πτώση 9% στα κέρδη τους το δεύτερο τρίμηνο, καθιστώντας την περίοδο αυτή τη χειρότερη από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.
Στην Ευρώπη, μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα, με προβλεπόμενη πτώση 12%. Αλλά με τον πήχη ήδη χαμηλά – και με ορισμένους δείκτες να υποδηλώνουν ανάκαμψη των κερδών το επόμενο έτος – οι στρατηγικοί αναλυτές διχάζονται για το πώς θα αντιδράσει η αγορά.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά διάφορους βασικούς τομείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κερδών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αντίκτυπος της αποδυνάμωσης του δολαρίου στους κύριους εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ, οι πραγματικές επιπτώσεις του θορύβου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στα κέρδη και οι πληροφορίες για το πώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το υψηλότερο κόστος και τις πιέσεις των καταναλωτών.
Oι πέντε παράγοντες
Οι παρατηρητές της αγοράς ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τους ακόλουθους παράγοντες:
Επιρροή της Μεγάλης Τεχνολογίας: Ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ώθησε τον τεχνολογικό Nasdaq 100 στο καλύτερο πρώτο εξάμηνο όλων των εποχών. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν τώρα στοιχεία για τις επιπτώσεις στα κέρδη αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας. Η Aneeka Gupta, Διευθύντρια Μακροοικονομικών Ερευνών της WisdomTree, προειδοποιεί ότι εάν ο αναμενόμενος ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη δεν υλοποιηθεί στα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας, θα μπορούσε να υπάρξει προσωρινή διόρθωση στις τιμές των μετοχών. Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Microsoft, η Amazon.com, η Nvidia και η Alphabet αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρή αύξηση των κερδών.
Επίδραση πληθωρισμού: Η μείωση του πληθωρισμού έχει αυξήσει τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Ωστόσο, για τις εταιρείες, τα νέα αυτά δεν είναι απολύτως θετικά. Παρά τη μείωση του συνολικού πληθωρισμού, το εργατικό και άλλο κόστος παραμένει αυξημένο, ενώ οι εταιρείες αγωνίζονται να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές για τους πελάτες. Ο Rob Haworth, Senior Investment Strategist της US Bank Wealth Management, επισημαίνει ότι ενώ ο βραδύτερος πληθωρισμός σε επίπεδο τίτλων θα μπορούσε να ωφελήσει τους καταναλωτές, μπορεί να πλήξει τα περιθώρια κέρδους. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των τιμών θα παρακολουθείται στενά για να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις παραμένουν υπό πίεση.
Καταναλωτική συμπίεση: Οι συμμετέχοντες στην αγορά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον τόνο που περιβάλλει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα εξετάσουν προσεκτικά τις πωλήσεις αυτοκινήτων, καθώς και τους τομείς των ταξιδιών και της φιλοξενίας, για να εκτιμήσουν την υγεία της Εταιρικής Αμερικής. Επιπλέον, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα επίπεδα χρέους των εταιρειών και στα σχέδια αναχρηματοδότησης, ιδίως για εκείνες με πιο αδύναμους ισολογισμούς. Οι ενδείξεις σύσφιξης του ζωνάριου, η μείωση των δαπανών ή η μετατόπιση της καταναλωτικής συμπεριφοράς προς φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις θα αποτελέσουν βασικούς δείκτες. Οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, έχουν σταματήσει μετά από μια αρχική άνοδο φέτος. Οι πρώτες ενδείξεις από εταιρείες, όπως η Micron Technology και η BASF, έχουν προκαλέσει ανησυχίες για συρρικνούμενες αγορές και επιβραδυνόμενη ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα.
Ασταθής ευρωπαϊκή προοπτική: Οι προκλήσεις της Ευρώπης έγιναν πιο εμφανείς την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, όταν ο Stoxx 600 υποαπέδωσε τον S&P 500 σε όρους δολαρίου. Ενώ οι φθηνότερες αποτιμήσεις μπορεί να προσελκύσουν ορισμένους επενδυτές σε περιφερειακές μετοχές, η απουσία τεχνολογικών μετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασταθείς προοπτικές.
Ανάκαμψη της Κίνας: Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας έχει μείνει πίσω από το παγκόσμιο ράλι λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης, των ανησυχιών για τον τομέα των ακινήτων και της αυξανόμενης ανεργίας των νέων. Αναμένονται θετικές εκθέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, καθώς οι εγχώριες πωλήσεις και οι εξαγωγές αποκτούν δυναμική. Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις λόγω της υποτονικότητας των παγκόσμιων αγορών τσιπ. Οι διεθνείς εταιρείες με έκθεση στην Κίνα, ιδίως οι εταιρείες πολυτελείας όπως η LVMH και η Kering, θα παρακολουθούνται επίσης στενά για τις επιδόσεις τους στην ασιατική αγορά.
Συνολικά, η επερχόμενη περίοδος κερδών θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς, με τους επενδυτές να αναμένουν με ανυπομονησία τις επιδόσεις και τις προοπτικές των εταιρειών σε διάφορους τομείς.