THEPOWERGAME
Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, με τον Dow Jones να κάνει το 5×5, καταγράφοντας κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, την ώρα που Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν στο κόκκινο. Πρόκειται για το καλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών (+2,3%) για τον βιομηχανικό δείκτη από τον Μάρτιο. Σε επίπεδο εβδομάδας ο τεχνολογικός πρόσθεσε 3,3% και ο ευρύτερος 2,4%.
Τα -καλύτερα του αναμενόμενου- οικονομικά αποτελέσματα τραπεζικών κολοσσών και μεγάλων επιχειρήσεων ώθησαν προς τα πάνω τους δείκτες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών είχε προηγηθεί το 4×4 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ελέω σημαντικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τον Ιούνιο, με Nasdaq και S&P 500 να φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2022.
«Αυτό που είδαμε από τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών, ειδικά της JPMorgan, είναι αρκετά “ανθεκτικό”», δήλωσε ο Scott Ladner, επικεφαλής επενδύσεων στην Horizon Investments, μιλώντας στο CNBC, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη καλό νέο για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 34.510 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,34%, την ώρα που ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε στις 14.113 μονάδες (-0,18%) και ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση (-0,1%), παραμένοντας πάνω από το «όριο» των 4.500 μονάδων, στις 4.505.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την κερδοφορία του S&P 500 και η απόφαση της Fed
Οι προβλέψεις, πάντως, για το β’ εξάμηνο δεν είναι και οι καλύτερες. Σύμφωνα με τη FactSet, οι αναλυτές προβλέπουν πτώση της κερδοφορίας στον S&P 500 κατά περίπου 7% σε ετήσια βάση. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε τη χειρότερη περίοδο κερδών από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν τα κέρδη του S&P 500 μειώθηκαν κατά 31,6%.
Τα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού (χαμηλό διετίας στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο), σε συνδυασμό με τη συνεδρίαση της Fed που πλησιάζει και στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάνουν τους traders να υιοθετούν στάση αναμονής στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης για την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και για το πότε τελικά θα γίνει το «peak» του κύκλου σύσφιξης στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που έχει ανεβάσει σημαντικά το κόστος δανεισμού.