THEPOWERGAME
Αν και οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, μετά την είδηση πως η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια μέχρι τον Αύγουστο και ίσως παραπάνω, οι ανοδικές τάσεις παρέμειναν έκτοτε ήπιες, καθώς υπερίσχυσαν οι ανησυχίες για το σθένος της ζήτησης από τις ισχυρές βιομηχανίες της παγκόσμιας οικονομίας.
Εκτός του ότι η ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κινείται στα εννέα εκατομμύρια βαρέλια, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα πως θα μειώσει τις εξαγωγές της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο. Στη χθεσινή συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, μάλιστα, η Σαουδική Αραβία επανέλαβε πως δεν αποκλείει την παράταση αυτών των εθελοντικών περικοπών στην ημερήσια παραγωγή της και υπενθύμισε πως η συνεργασία της με τη Ρωσία παραμένει ισχυρή.
Εντούτοις, οι διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου μπρεντ περιορίζονται έως τα δυο δολάρια το βαρέλι, υπερβαίνοντας λίγο τα 76,5 δολάρια. Στις ΗΠΑ, η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε μέχρι τα 72 δολάρια το βαρέλι, εξαντλώντας κάθε δυναμική μιας σημαντικής ανόδου έως τα μέσα της εβδομάδας.
Οι ισχυρές τράπεζες της Wall Street, όπως οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, έχουν εγκαταλείψει προβλέψεις για μια άνοδο των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη, τη Βρετανία και την Κίνα παραμένει πεισματικά υποτονική. Έτσι αιτιολογείται, εξάλλου, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά σχεδόν 7% μέσα στο β’ τρίμηνο του 2023, παρατείνοντας τις απώλειες στο 12% για το α’ εξάμηνο του έτους.
Αυτή η πτώση αντανακλάται στα δημοσιονομικά μεγέθη των ισχυρότερων κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+. Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διολίσθησαν κατά 26% στα 529 δισ. ρούβλια ή 5,8 δισ. δολάρια μέσα στον Ιούνιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Είναι προφανές πως ο πόλεμος που κήρυξε η Μόσχα στην Ουκρανία, το εμπάργκο της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο μαζί με το πλαφόν στις τιμές πώλησής του και η δραματική συρρίκνωση των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ευρώπη αφήνουν ένα αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία της χώρας.
Πιέσεις, όμως, δέχεται και η Σαουδική Αραβία. Το γεγονός ότι η επάνοδος της κινεζικής οικονομίας -μετά την κατάργηση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων της νόσου Covid-19- δεν είναι τόσο ισχυρή διατηρεί τις τιμές του μπρεντ περίπου στα 76 δολάρια το βαρέλι. Είναι ένα επίπεδο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως δεν επαρκεί για να καλύψει η Σαουδική Αραβία τον προϋπολογισμό της. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg είχαν προεξοφλήσει τις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Το αμερικανικό πρακτορείο εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα στο αραβικό βασίλειο θα διολισθήσει κατά 1,8% το τρέχον έτος, ύστερα από ανάπτυξη σχεδόν 9% που είχε καταγραφεί έναν χρόνο πριν.
Αν και οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν χαμηλότερα από τα περίπου 100 δολάρια το βαρέλι που είχαν καταγραφεί έναν χρόνο πριν, παραμένουν υψηλότερες κατά 10 δολάρια και πλέον από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν επικρατούσε μια ομαλότητα στις αγορές ενέργειας σε σχέση με τις αναταράξεις που ακολούθησαν μετά.
Τα κράτη της Δύσης και ειδικότερα οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στον ΟΠΕΚ, διότι περιορίζει την παγκόσμια προσφορά του μαύρου χρυσού σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία για όλον τον κόσμο. Όμως, τα σενάρια ύφεσης ή μιας υποτονικής ανάπτυξης αρκούν για να μην επιτρέψουν μια περαιτέρω άνοδο των τιμών. Τουλάχιστον αυτό είναι επί του παρόντος το μήνυμα που μεταφέρουν οι αγορές.