THEPOWERGAME
Με μεικτή εικόνα ξεκίνησε η εβδομάδα, αλλά και το β΄ εξάμηνο του έτους για τις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας.
Τα κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2023 άγγιξαν το 8,8%, παρά τους ενδοιασμούς που προκάλεσε ο επίμονος πληθωρισμός και ο νέος γύρος αυξήσεων των επιτοκίων τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και από πολλές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης που ακολούθησαν την ίδια πορεία.
Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινήθηκε 0,23% χαμηλότερα στις 460 μονάδες, τη στιγμή που ο Euro Stoxx 50 έκλεισε χωρίς κατεύθυνση, στις 4.398 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,05% στις 7.527 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,47% στις 16.072 μονάδες.
Ο CAC 40, στο Παρίσι, διολίσθησε 0,16% στις 7.388 μονάδες.
Στην περιφέρεια της ευρωζώνης, o FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε 0,79% υψηλότερα στις 28.454 μονάδες, ενώ τέλος ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,56% στις 9.646 μονάδες.
Νωρίτερα, ο Γιόαχιμ Νάγκελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπενθύμισε τη γραμμή της τράπεζας για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων, αφού όπως είπε, «η ιστορική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς κυριαρχούν οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού».
«Ενώ οι αποφάσεις πέραν της προγραμματισμένης αύξησης αυτό το μήνα παραμένουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα, όπως το βλέπω εγώ, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», συνέχισε ο Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank της Γερμανίας, σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.
Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούνιο με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 44,8 μονάδες τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η πανδημία της Covid έκανε αισθητό τον αντίκτυπό της στον κόσμο, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 43,6 και το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 44,2 από τις 46,4 μονάδες.