THEPOWERGAME
Στις νέες εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιουνίου αναφέρεται το Bloomberg που μιλά για τις προσδοκίες των αγορών ενώ κάνει και τις εκτιμήσεις του για την επενδυτική βαθμίδα.
Το πρακτορείο τονίζει πώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μπορούσε να δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πλειοψηφία ενώ λέει ότι πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καλή πορεία της οικονομίας
«Το εάν η Ελλάδα θα επιστρέψει στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας θα αποφασιστεί την Κυριακή, οπότε οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για δεύτερη φορά σε ένα μήνα» αναφέρει το Bloomberg.
Kαι συνεχίζει το δημοσίευμα: «Ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επαναλάβει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Μαΐου, το οποίο αυτή τη φορά πιθανότατα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Αυτό οφείλεται σε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου που δίνει έως και 50 μπόνους έδρες στο πρώτο κόμμα.
Εάν δεν καταφέρει να επιτύχει μια τέτοια νίκη, τότε τα κόμματα θα πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά και αυτό το σενάριο μοιάζει και πάλι αδύνατο, επειδή όλοι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους» σημειώνει το Bloomberg.
«Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο φέτος»
Το Bloomberg αναφέρει ακόμα πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο φέτος «αλλά ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική πορεία της οικονομίας. Το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών παραμένει πιθανό, ακόμα και εάν συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες».
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ΝΔ του Μητσοτάκη πιθανά θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμα και εάν περισσότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να μη συγκεντρώσει τις 151 έδρες ή να λάβει λίγο παραπάνω από αυτές, που θα σημαίνει πως η κυβέρνηση του δεν θα είναι τόσο σταθερή όσο θα ήθελαν οι αγορές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως θα έρθει στη δεύτερη θέση, με περίπου 20% ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έρθει τρίτο. Το ΚΚΕ εμφανίζεται ως τέταρτο κόμμα και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση φαίνεται να ξαναμπαίνει στη Βουλή.
Η διαφορά σε σχέση με το αποτέλεσμα του Μαΐου είναι ότι αυτή τη φορά δύο ακόμη κόμματα – η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη – φαίνεται να εκλέγονται και να οδηγούν σε ένα επτακομματικό κοινοβούλιο» αναφέρει το Bloomberg.
Εάν ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία και οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.
Αυτό θα αντιστρέψει τη θετική δυναμική γύρω από τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία που ακολούθησε της εκλογές του Μαΐου. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει, καθώς οι αγορές θα «δουν» ότι η ύπαρξη μιας νέας και σταθερής κυβέρνησης δεν είναι τόσο εύκολη όσο αναμενόταν.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας
Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμση και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτος αριθμός, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω. Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται καλύτερα από εκείνα άλλων μελών της ευρωζώνης που ανήκουν ήδη στην ομάδα επενδυτικής βαθμίδας.
Η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή, ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, και ακόμη υψηλότερα το 2023 και τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του κόστους του χρέους.
Για την επενδυτική βαθμίδα
Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι εταιρείες αξιολόγησης είναι έτοιμες να κατατάξουν την Ελλάδα καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που είχε χαθεί πριν από 13 χρόνια, όταν ξεκίνησαν τα πακέτα διάσωσης της χώρας.
Ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται τώρα να αποτελεί το βασικό εμπόδιο για μια τέτοια απόφαση. Οι αγορές, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση που θα διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει. Και υπενθυμίζεται ότι η Fitch, η S&P και η DBRS αξιολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s διατηρεί τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την πολυπόθητη αξιολόγηση.