THEPOWERGAME
Σε ράλι εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street μετά το χθεσινό μούδιασμα από τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού που ακολούθησαν την απόφαση της Fed για πάγωμα στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,27% ή 430 μονάδες στις 34.409, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,22% στις 4.426 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,15% στις 13.782 μονάδες.
Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε ράλι ανόδου πάνω από τις 400 μονάδων και ο S&P 500 άγγιξε νέο υψηλό 13 μηνών, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι κοντά στην ολοκλήρωση της αύξησης των επιτοκίων, αφού η κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα διέκοψε την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις.
Τα κέρδη της Πέμπτης έφεραν τον S&P 500 και τον Nasdaq στα υψηλότερα ενδοημερήσια επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2022.
Νέα αύξηση από την ΕΚΤ
Νωρίτερα, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα -την όγδοη κατά σειρά- αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια για νέα αύξηση τον Ιούλιο σημειώνοντας στην σχετική ανακοίνωση ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».
Κατόπιν τούτου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4%, 4,25% και 3,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Ιουνίου 2023.
Αμέσως μετά στην ανάλυση της σε συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισε ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει «αγκάθι» και οι προηγούμενες αυξήσεις δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι η απόφαση για δεύτερη back to back αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης συνδέεται άμεσα με το βασικό σενάριο του πληθωρισμού, σύμφωνα με το οποίο αυτός θα παραμείνει ψηλά, για να υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025, την ώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να λειτουργεί σε συνθήκες υποτονικής ανάπτυξης ή στασιμότητας την επόμενη διετία.