THEPOWERGAME
Στα 33,3 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Μάιο στην Ελλάδα καταγράφοντας πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Παράλληλα οι εισαγωγές ρωσικού αερίου αγωγού στη διασύνδεση του Σιδηροκάστρου ήταν μηδενικές ενώ αντίθετα μέσω του συγκεκριμένου σημείου καταγράφηκαν εξαγωγές προς τη Βουλγαρία 0,7 TWh. Παράλληλα η συνεισφορά του LNG έπιασε το 80% τον Μάιο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών αναδεικνύοντας σημαντικό ρόλο που παίζει και αναμένεται να πάιξει και τα επόμενο χρόνια το LNG.
Ειδικότερα, το υψηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ήταν τα 191,4 ευρώ/MWh τον Αύγουστο του 2022. Στη συνέχεια και για μερικούς μήνες υπήρξε αποκλιμάκωση για να ανέβει και πάλι στα 98,2 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο του του 2022. Έκτοτε η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε σε 72,2 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο του 2023, σε 57,2 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο, 46,3 ευρώ/MWh τον Μάρτιο 42,7 ευρώ/MWh τον Απρίλιο και 33,3 ευρώ/MWh τον Μάιο.
Η πορεία αυτή των τιμών στην ελληνική αγορά είναι αντίστοιχη με την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου TTF, το οποίο πάντως μετά το χαμηλό των 23 ευρώ/MWh που κατέγραψε στις αρχές Ιουνίου έχει αρχίσει και πάλι να παίρνει την ανηφόρα και μάλιστα την περασμένη Παρασκευή 9/6 έκλεισε στα 32,75 ευρώ/MWh.
Πάντως μέχρι στιγμής στην ελληνική αγορά αποτυπώνεται η μείωση του προηγούμενου διαστήματος και στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου δηλαδή την πλατφόρμα συναλλαγών του ΔΕΣΦΑ, στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος τον Μάιο ήταν 32,82 ευρώ/MWh, ενώ οι συνολικές διαπραγματεύσεις ανήλθαν σε 366.112 MWh.
Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας τον Μάιο ανήλθαν σε 3,9 TWh, μειωμένες κατά 3% σε μηνιαία βάση και κατά 15% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγουμένου έτους. Η μέση ημερήσια εισαγωγή φυσικού αερίου τον Μάιο έφθασε τις 126.518 MWh.