THEPOWERGAME
Τη μεγαλύτερη απόδοση, πάνω από 33%, καταγράφει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε σχέση όχι μόνο με τα ώριμα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά σε σχέση και με τις ανταγωνιστικές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Το «έξυπνο χρήμα» απογειώνει τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες, σύμφωνα με τα πρόσφατα reports των ξένων, παραμένουν ελκυστικές. Κέρδη 8,38% σημειώνει ο S&P 500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που ταυτόχρονα θεωρείται δείκτης-βαρόμετρο για τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου. Κέρδη 11,89% για τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης, κέρδη μόλις 2,07% για τον FTSE στο Λονδίνο, με τη βρετανική οικονομία να βρίσκεται ήδη σε ύφεση, 7,06% ο Mib Tel στο Μιλάνο, με την Ιταλία να βλέπει τις αποδόσεις της στη 10ετία σε 4,3%, όταν η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου υποχωρεί κάτω από 3,9%, 13,52% για το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας και απώλειες 3,31% για την αγορά της Κωνσταντινούπολης, παρά τα χθεσινά κέρδη μετά την επανεκλογή Ερντογάν.
Το ΧΑ προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών, αλλά και των Ελλήνων, που μετά τις εκλογές έχει αυξηθεί η δράση τους στη Λεωφόρο Αθηνών. Αφενός το ισχυρό ποσοστό 40% της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που σηματοδοτεί, εκτός απροόπτου, νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφετέρου το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας, είναι οι βασικοί λόγοι για την άνοδο της αγοράς, που την Παρασκευή που μας πέρασε συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Μάλιστα, η Morgan Stanley σημείωνε ότι η κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece ξεπερνάει εκείνη των αναδυόμενων αγορών, της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι συνολικές εκτιμήσεις για το 2023 και το 2024 βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενώ βασικοί παράγοντες των θετικών αναθεωρήσεων είναι οι τράπεζες (υψηλή ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ), ο κλάδος των υλικών και των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Ο οίκος εξηγεί ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς η Ελλάδα έχει λάβει 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,75 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και 5,34 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει την τρίτη υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 εντός της Ευρωζώνης, τη στιγμή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2022, με τις επενδύσεις στη μεταποίηση και στα ακίνητα να αυξάνονται επίσης τάχιστα.
Η δε Eurobank σημείωνε σε report της πως, με τον εκλογικό κίνδυνο να έχει ξεπεραστεί, αναμένεται απότομη ανατιμολόγηση (re-rating) των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες (σ.σ.: κάτι που ήδη συμβαίνει…), καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν με βάση την πειστική θέση της χώρας τα επόμενα χρόνια (αύξηση ΑΕΠ 2-3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, χαμηλές αποτιμήσεις).
Τέλος, η Axia σημείωνε πως όχι μόνο ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως), αλλά η χώρα θα συνεχίσει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, κάτι που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.