THEPOWERGAME
Τα στοιχήματα έναντι των ελληνικών ομολόγων έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, αναφέρει άρθρο των Financial Times, καθώς όπως σημειώνει τα hedge funds σορτάρουν τους ελληνικούς τίτλους, ενόψει εκλογών, επειδή ανησυχούν για το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών (σορτάρισμα), έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 αυτή την εβδομάδα, σε πάνω από 500 εκατ. δολάρια από περίπου 65 εκατ. δολάρια στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Το ελληνικό χρέος έχει σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέχρι στιγμής φέτος, και τον περασμένο μήνα η S&P άλλαξε τις προοπτικές της για τη χώρα από σταθερές σε θετικές, θέτοντάς την στο κατώφλι της ανάκτησης της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας που έχασε το 2010, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων τους της Ευρωζώνης για αρκετό καιρό, οπότε η αύξηση των βραχυπρόθεσμων τίτλων έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα ανοδική αφήγηση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων στην ING.
«Μέχρι στιγμής η προοπτική των εκλογών δεν έχει επιβραδύνει την απόδοση των ομολόγων, αλλά θα πρέπει να δούμε μετά τα αποτελέσματα», ανέφερε.
Το spread μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς χρέους της Ελλάδας και της Γερμανίας – ένα βασικό μέτρο της αξιολόγησης του κινδύνου από τους επενδυτές – έχει μειωθεί περισσότερο από 2,8 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο σε περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτόν τον μήνα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται με απόδοση 4,04%, χαμηλότερη από την απόδοση 4,3% της Ιταλίας, η οποία έχει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Οι αποδόσεις μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται.
Ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουίρ, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων της Rabobank, σημείωσε ότι υπήρξε μόνο μία προηγούμενη φορά την τελευταία δεκαετία που το εν λόγω spread ήταν αρνητικό- αυτή ήταν το περασμένο καλοκαίρι, όταν η αναστροφή ήταν βραχύβια.
«Μπορώ να καταλάβω γιατί οι επενδυτές γρήγορου χρήματος θα τοποθετηθούν για το ενδεχόμενο μιας παρόμοιας αντιστροφής», είπε, προσθέτοντας ότι αν το κυβερνών κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αυτό θα φέρει αβεβαιότητα για τις αγορές.
Παρά την απότομη αύξηση του όγκου των shorting, οι επενδυτές σημειώνουν ότι το συνολικό ύψος των θέσεων εξακολουθεί να αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού ελληνικού χρέους, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 400 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών του επίσημου και όχι σε επενδυτές.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, οι short θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεπεράσει και τα 15 δισ. δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία, οι short θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεπεράσει και τα 15 δισ. δολάρια.
Αφού πέρασε χρόνια ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι τώρα ισχυρές, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξάνεται κατά 5,9% πέρυσι. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε το 206% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μειώθηκε στο 171% πέρυσι.
Ο καθηγητής Κώστας Μήλας, καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι τα hedge funds μπορεί να αυξάνουν τα στοιχήματα κατά του ελληνικού χρέους λόγω «νευρικότητας και δεύτερων σκέψεων» ενόψει των εκλογών, αλλά δεδομένου ότι οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το ιταλικό χρέος, «οι επενδυτές δεν πανικοβάλλονται σήμερα».