THEPOWERGAME
Η Citigroup προχώρησε στην επικαιροποίηση των προβλέψεών της σχετικά με τα μεγέθη, τις συστάσεις, καθώς και τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να καταγράψουν άνοδο 12-24% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, στο βασικό σενάριο, ενώ σε ένα bull σενάριο η άνοδος μπορεί να κινηθεί στο 28-49%.
Η Citigroup επικαιροποίησε τα μοντέλα εκτιμήσεών της για την Alpha Bank μετά τα ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες. Έτσι αναθεωρεί προς τα πάνω τις υποκείμενες προβλέψεις της σχετικά με την κερδοφορία φέτος κατά +11%, κυρίως λόγω της πιο αισιόδοξης άποψης για τα καθαρά έσοδα από τόκους μετά την ισχυρή επέκταση του περιθωρίου κέρδους που σημειώθηκε το α’ τρίμηνο του 2023, εν μέρει μετριασμένη από τις ελαφρώς χαμηλότερες προμήθειες και τα ελαφρώς υψηλότερα κόστη.
Οι εκτιμήσεις της για το διάστημα έως το 2025 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.
Συγκεκριμένα, η Citi αναμένει πως τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα διαμορφωθούν φέτος στα 589,1 εκατ. ευρώ, το 2024 στα 579 εκατ. ευρώ και το 2025 στα 613,9 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα κινηθεί φέτος στο 8,2% και θα αυξηθεί ελαφρώς το 2024-2025, ενώ η μερισματική απόδοση στη χρήση 2023 θα κινηθεί στο 4%, το 2024 στο 5,6% και το 2025 στο 7,1%.
Η τιμή-στόχος που δίνει για την Alpha Bank παραμένει στo 1,50 ευρώ και η αξιολόγησή της για τη μετοχή παραμένει στο Buy. Για να καταλήξει σε αυτήν την τιμή στόχο, υποθέτει απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 8,8% έως το 2025 και κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 15,2%.
Σε ένα bull σενάριο όπου το ROTE είναι 1% υψηλότερο και το κόστος ιδίων κεφαλαίων είναι 100 μονάδες βάσης χαμηλότερο, η Citi ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,75 ευρώ, 45% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.
Όπως αναφέρει η Citi, ένας αριθμός κινδύνων ή καταλυτών θα μπορούσε να εμποδίσει την τιμή της μετοχής της Alpha να πετύχει την τιμή-στόχο που έχει θέσει ή να την ξεπεράσει και είναι οι εξής:
1) Καλύτερες ή χειρότερες από τις αναμενόμενες τάσεις ανάπτυξης εσόδων, με γνώμονα τα περιθώρια κέρδους, τις τάσεις όγκου που καθοδηγούνται από το RRF και την ικανότητα επιβολής προμηθειών στους πελάτες.
2) Αδυναμία επίτευξης προγραμματισμένης εξοικονόμησης κόστους και μείωση του κόστους διαχείρισης που σχετίζεται με τα NPEs
3) Υψηλότερες/Χαμηλότερες προβλέψεις λόγω μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων ή/και ρυθμιστικών πιέσεων.
Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς η Citi αναφέρει πως είχε πολύ καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου, με το ROTE να διαμορφώνεται στο 13,3%. Τα ομαλοποιημένα κέρδη ανά μετοχή μετά το κουπόνι του τίτλου ΑΤ κινήθηκαν στα 0,15 ευρώ με αύξηση 25% σ ετήσια βάση ή 9% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις. Η θετική αυτή τάση οφείλεται στα καλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), τις προβλέψεις και τις λειτουργικές δαπάνες. Μετά το δυναμικό ξεκίνημα του έτους, η διοίκηση αναβάθμισε το guidance με αξιοσημείωτη εξαίρεση τους καθαρούς στόχους πιστωτικής επέκτασης που έχουν περικοπεί.
Η Citi εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς θα διαμορφωθούν στα 636,1 εκατ. ευρώ φέτος, στα 701,2 εκατ. ευρώ το 2024 κα στα 715,2 εκατ. ευρώ το 2025, με την μερισματική απόδοση να τοποθετείται στο 4,9% το 2024 και στο 7,4% το 2025, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα κινηθεί στο 7,7% φέτος, στο 8,3% το 2024 και στο 10% το 2025.
Σύμφωνα με τα μοντέλα της Citi, που υποθέτουν βιώσιμο ROTE στο 10,4% έως το 2025 και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 15,9%, η τιμή-στόχος για την Πειραιώς διαμορφώνεται στα 2,9 ευρώ με σύσταση buy.
Στο bull σενάριο ωστόσο, με 1% υψηλότερο ROTE και 100 μ.β χαμηλότερο κόστος, η τιμή στόχος τοποθετείται στα 3,55 ευρώ, δηλαδή 49% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό.
Στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αστοχία της τιμής στόχους η Citi τοποθετεί τους εξής:
1) Χειρότερες από τις αναμενόμενες τάσεις ανάπτυξης εσόδων, λόγω των περιθωρίων, των τάσεων όγκου και της δυνατότητας επιβολής προμηθειών στους πελάτες.
2) Αδυναμία επίτευξης προγραμματισμένης εξοικονόμησης κόστους από εσωτερικό μέτρο απόδοσης και μείωση των NPE.
3) Προβλέψεις υψηλότερες από το αναμενόμενο λόγω μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων ή/και νέων κανονιστικών απαιτήσεων.
4) Κίνδυνος εκτέλεσης που σχετίζεται με συναλλαγές NPE.
5) Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις πολιτικών ή κανονιστικών πρωτοβουλιών.