THEPOWERGAME
Τον προβληματισμό και την εσωστρέφεια που υπάρχει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στη μετα-Brexit εποχή καταδεικνύει ρεπορτάζ του αμερικανικού CNBC. Αφορμή για το δημοσίευμα αποτέλεσε η απόφαση της βρετανικής εταιρείας μικροτσίπ Arm να μην επιλέξει το Σίτι για IPO αλλά τη Wall Street. Και η Arm είναι η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις βρετανικές και μη εταιρείες τεχνολογίας.
Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσει κάποιος μια εταιρεία τεχνολογίας, αλλά όταν πρόκειται να γίνει το κρίσιμο βήμα της δημόσιας εγγραφής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Αυτό είναι, σύμφωνα με το CNBC, ένα μάθημα που πήραν αρκετές επιχειρήσεις τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν στο Λονδίνο.
Όταν η Deliveroo, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του delivery, εγγράφηκε στο Χρηματιστήριο το 2021, λόγω του φοβερά μεγάλου αριθμού παραγγελιών εξαιτίας της πανδημίας, αμέσως η μετοχή της σημείωσε βουτιά κατά 30%. Οι επενδυτές επέρριψαν ευθύνες γι’ αυτή την κατάρρευση σε μεγάλο βαθμό στη νομικά αβέβαιη φύση της εταιρείας Deliveroo, καθώς η εταιρεία βασίζεται σε couriers με συμβόλαια για να παραδίδουν γεύματα και είδη παντοπωλείου στους πελάτες. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αντικείμενο ανησυχίας, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί επιδιώκουν να αναγνωριστούν ως υπάλληλοι με ελάχιστο μισθό και άλλες παροχές.
Αλλά για πολλούς επενδυτές τεχνολογίας η αιτία είναι άλλη και είναι συστημική. Η ίδια αιτία κρύβεται πίσω από την απόφαση του εταιρικού κολοσσού ημιαγωγών Arm να αποφύγει να εγγραφεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να προτιμήσει τη Wall Street. Ποια είναι αυτή; Οι θεσμικοί επενδυτές, που κυριαρχούν στην αγορά του Λονδίνου, δεν κατανοούν επαρκώς την τεχνολογία, σύμφωνα με την αγορά.
«Δεν φταίει το χρηματιστήριο, φταίνε οι άνθρωποι που συναλλάσσονται στο χρηματιστήριο», δήλωσε στο CNBC ο Hussein Kanji, ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας VC του Λονδίνου Hoxton Ventures. «Νομίζω ότι ψάχνουν για μετοχές που αποφέρουν μερίσματα και όχι για μετοχές υψηλής ανάπτυξης», εξηγεί.
Ο ρόλος του Brexit
Φαίνεται ότι και το Brexit, όπως προαναφέρθηκε, έχει συμβάλει σε αυτή την αβεβαιότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από εταιρείες που μπήκαν στο Σίτι του Λονδίνου έπεσαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% το 2022, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, καθώς η αγορά ψυχράνθηκε λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, της αύξησης των επιτοκίων και της επιφυλακτικότητας γύρω από τις επιδόσεις των βρετανικών εταιρειών.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 τοποθετούν την πτώση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που αντλήθηκαν μεταξύ 76% και 80% ετησίως, υποδηλώνοντας μια λιγότερο σοβαρή πτώση από το 93% του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Χέρμαν Χάουζερ, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρώτου επεξεργαστή του εταιρικού κολοσσού Arm, επέρριψε την ευθύνη για την απόφαση της εταιρείας να εισαχθεί στις ΗΠΑ και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο στην «ηλιθιότητα» του Brexit. «Το γεγονός είναι ότι η Νέα Υόρκη είναι φυσικά μια πολύ πιο διευρυμένη αγορά από το Λονδίνο. Εν μέρει λόγω της λανθασμένης κίνησης του Brexit, η εικόνα του Λονδίνου έχει πληγεί πολύ στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε στο BBC.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Arm με έδρα το Κέιμπριτζ αναφέρεται συχνά ως το «κόσμημα του στέμματος» της βρετανικής τεχνολογίας, καθώς οι ημιαγωγοί της χρησιμοποιούνται στο 95% των smartphones παγκοσμίως.
Η SoftBank, η οποία εξαγόρασε την Arm έναντι 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, επιδιώκει τώρα να εγγράψει την εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού απέτυχε να την πωλήσει στον αμερικανικό γίγαντα κατασκευής ημιαγωγών Nvidia έναντι 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά και τις πιέσεις τριών Βρετανών πρωθυπουργών να εγγραφεί στο Σίτι του Λονδίνου, η Arm επέλεξε να επιδιώξει την IPO της στη Wall Street.
Πόσο σημαντικές είναι οι IPOs για τη Βρετανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να προσελκύσουν εταιρείες τεχνολογίας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση παρουσίασε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο να προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας. Τα μέτρα περιελάμβαναν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να εκδίδουν μετοχές διπλής κατηγορίας -οι οποίες είναι ελκυστικές για τους ιδρυτές, καθώς τους παρέχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην επιχείρησή τους- στην κύρια αγορά.
Την περασμένη εβδομάδα η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) πρότεινε επίσης την απλούστευση της διαδικασίας εισαγωγής μετοχών standard και premium ως μία ενιαία κατηγορία για μετοχές εμπορικών εταιρειών.
Πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι παρότι κάποιοι επενδυτές «γυρνούν την πλάτη τους» στο Σίτι, αυτό δεν σημαίνει πως δεν παραμένει ελκυστική αγορά.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρι Νέλις, γενικός εταίρος της εταιρείας VC Accel, «είναι γνωστό ότι το Λονδίνο είναι μια πολύ προβληματική αγορά», αλλά «ευτυχώς, για εμάς αυτό δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ελκυστικό για τους επενδυτές. Απλά σημαίνει ότι ο τόπος της IPO σου είναι απλώς ένα οικονομικό γεγονός. Είναι ένα απλό μέρος όπου μπορείς να βγάλεις περισσότερα λεφτά».