THEPOWERGAME
H Wood αναβαθμίζει τη μετοχή της ΔΕΗ από «hold» σε «buy» ενώ δίνει και υψηλότερη τιμή στόχος στα 10,20 ευρώ από 9,20 ευρώ προηγούμενως ή με ανοδικά περιθώρια 29% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο οίκος σημειώνει οι προβλέψεις της δεν περιλαμβάνουν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Enel στη Ρουμανία, καθώς, εν αναμονή της ενημέρωσης της στρατηγικής αργότερα φέτος, δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για να εκτιμήσει αξιόπιστα τα βραχυπρόθεσμα κέρδη ή ένα μεσοπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο.
Το μοντέλο της Wood αντικατοπτρίζει πλέον: 1) τις υψηλότερες προσαρμογές στα τιμολόγια διανομής (που συνεπάγεται έσοδα για εφέτος στα τιμολόγια της ΔΕΗ περίπου 472 εκατ. ευρώ) για την ανάκτηση των ελλείψεων προηγούμενων ετών στη χαμηλότερη κατανάλωση. 2) επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την παραγωγή λιγνίτη, 3) υψηλότερο αναμενόμενο κόστος εξυπηρέτησης και 4) τις πιο πρόσφατες μακροοικονομικές υποθέσεις του οίκου. Δεν είναι σαφές στο σημερινό περιβάλλον για πόσο χρονικό διάστημα – και υπό ποιες προϋποθέσεις – η ΔΕΗ θα λειτουργεί τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδας V. Σε τρέχουσες τιμές, η Wood εκτιμά ότι η μονάδα δημιουργεί θετικές ταμειακές ροές έως το 2026, ενώ βλέπει την πλήρη σταδιακή κατάργηση από το 2027.
Πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ
Ο οίκος προβλέπει προσαρμοσμένα EBITDA για το 2023 ύψους 1,1 δισ. ευρώ (+16% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να διανέμει ένα μικρό μέρισμα ύψους 0,15 ευρώ. Πέραν αυτών, οι αναλυτές βλέπουν μια περαιτέρω αύξηση των EBITDA στα 1,43 δισ. ευρώ το 2025 (CAGR 14% 2022 – 25), αλλά αναμένουν ότι το καθαρό κέρδος θα μειωθεί στα 300 εκατ. ευρώ το 2024-25, καθώς η επιβάρυνση των τόκων αυξάνεται για τη χρηματοδότηση των κεφαλαιουχικές δαπάνων (CAPEX) για ΑΠΕ. Βλέπει τις ελεύθερες ταμειακές ροές ως αρνητικό για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά, στην ευρύτερη επαφή, η ικανότητά της να χρηματοδοτήσει άνω των 9 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του capex αποτελεί απόδειξη της ανάκαμψης της εταιρείας τα τελευταία τρία χρόνια.