THEPOWERGAME
Οι μετοχές έχουν κινηθεί ανοδικά αλλά σκαρφαλώνουν ουσιαστικά ένα τείχος ανησυχίας, όπως επισημαίνει η UniCredit, με το πρόσφατο ράλι να μην έχει πολλές πιθανότητες να διατηρηθεί. Ενώ η ανθεκτικότητα της οικονομία το πρώτο τρίμηνο θα στηρίξει τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών, η UniCredit βλέπει σημαντικούς κινδύνους για την κερδοφορία στο υπόλοιπο του έτους, λόγω, μεταξύ άλλων, των αυστηρότερων όρων πίστωσης από τις τράπεζες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 50 των blue chips, οδεύει προς το υψηλότερο επίπεδό του από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περίπου 14 χρόνια, σημειώνει ο ιταλικός οίκος. Αν και το ράλι μπορεί να φαίνεται ισχυρό με την πρώτη ματιά, ο πιο προσεκτικός έλεγχος αποκαλύπτει έναν λιγότερο αισιόδοξο τόνο, με τους αμυντικούς κλάδους όπως τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια τέτοια συμπεριφορά από πλευράς επενδυτών είναι ασυνήθιστη, τονίζει η UniCredit. Ωστόσο, δείχνει ότι οι επενδυτές δείχνουν πρόθυμοι να παραμείνουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους των μετοχών, αν και από αμυντική στάση.
Ένα σημαντικό επιχείρημα του πρόσφατου ράλι είναι ότι το τέλος των αυξήσεων των πλησιάζει. Ωστόσο, η τελική αύξηση των επιτοκίων συνήθως δεν είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις μετοχές. Μόνο εάν η οικονομία και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να παραμένουν υγιείς, το χρηματιστηριακό περιβάλλον τείνει να αποφεύγει την επιδείνωση.
Ωστόσο, για να παραμείνει υγιές το τρέχον χρηματιστηριακό περιβάλλον, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά ερωτηματικά, τονίζει η UniCredit, όπως το πότε θα κορυφωθούν τελικά οι αυξήσεις των επιτοκίων και η σοβαρότητα μιας πιθανής ύφεσης, όπως υποδεικνύεται από την έντονα ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων και τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ισχύ των εταιρικών κερδών για το υπόλοιπο του έτους.
Μετά την ισχυρή ανάκαμψη από τα μέσα Μαρτίου, οι μετοχές χάνουν ξανά τη δυναμική τους και ο ιταλικός οίκος βλέπει μικρή υποστήριξη για τη συνέχιση του ράλι. Ωστόσο, η bearish ή επιφυλακτική τοποθέτηση των επενδυτών αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο επίπεδο στήριξης για τις χρηματιστηριακές αγορές, το οποίο θα αποτρέψει μια σημαντική πτώση των τιμών ελλείψει ενός νέου αρνητικού σοκ.
Η οικονομία, και τελικά η αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την πορεία των χρηματιστηρίων, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, τονίζει η UniCredit. H ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να επιτύχει σταθερή θετική απόδοση μόνο εάν οι κυκλικοί κλάδοι υπεραποδώσουν των αμυντικών. Ωστόσο, οι αμυντικοί κλάδοι όπως τα καταναλωτικά αγαθά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η υγειονομική περίθαλψη και οι τηλεπικοινωνίες έχουν υπεραποδώσει των κυκλικών κλάδων από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 φλερτάρει και πάλι με τα ετήσια υψηλά. Αυτή είναι μια πολύ σπάνια και μη βιώσιμη κατάσταση, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των μελών του STOXX Europe 600 κλίνουν προς κυκλικούς τομείς.
Μέχρι στιγμής, το 2023 συνεχίζει να είναι μια εξαιρετική χρονιά για τους επενδυτές μετοχών, με τον Euro STOXX 50 να αυξάνεται κατά 16%, τον S&P 500 κατά 8% και τον Nasdaq 100 κατά 16%. Ωστόσο, οι καθαρές θέσεις short στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν σε περισσότερα από 300.000 έως τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (CFTTC). Αυτή είναι σχεδόν η πιο bearish ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2011, και ελαφρώς πιο αρνητική από ό,τι στην κορύφωση της κρίσης της COVID-19 το 2020. Αυτό στέλνει αναμφισβήτητα ένα σήμα προσοχής σε ότι αφορά τη συνέχιση του πάρτι στις αγορές, καταλήγει η UniCredit.