THEPOWERGAME
H UBS προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των μετοχών των ΗΠΑ, αλλά προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης και του πληθωρισμού, καθώς θα αποτελέσουν εμπόδιο στην άνοδο της ευρωπαϊκής αγοράς, πλην των τραπεζών, οι οποίες θα «τρέξουν».
Δεδομένης της βελτίωσης των όρων εμπορίου στην Ευρώπη από πέρυσι και τις υψηλές πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, η UBS βλέπει τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει πολύ καλύτερη πορεία από τον αμερικανικό S&P 500 βραχυπρόθεσμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα καταγράψει ράλι ή έστω σημαντικά κέρδη. Απλώς θα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τη Wall Street, η οποία οδεύει προς μία αρκετά δύσκολη περίοδο, λόγω και των πιέσεων γύρω από τον τραπεζικό κλάδο. Οι άμυνες που θα παρουσιάσει η ευρωπαϊκή αγορά σε σχέση με τις ΗΠΑ θα οφείλονται στις επιδόσεις των τραπεζών και μόνο, όπως εξηγεί, καθώς οι άλλοι κλάδοι, που είναι ευάλωτοι στη νομισματική σύσφιγξη, θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν ανοδική τάση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών θα συνεχίσει να ανακάμπτει, αλλά με αργό ρυθμό, και σε αυτό το πλαίσιο προτιμά τις ευρωπαϊκές από τις αμερικανικές τράπεζες. Όπως εξηγεί, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να τα πηγαίνουν καλά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δεδομένων των ισχυρών μεγεθών τους.
Ωστόσο, η UBS πιστεύει ότι η ευρύτερη αγορά της Ευρώπης μπορεί να υποτιμά τον αντίθετο άνεμο που προέρχεται από τη νομισματική σύσφιγξη. Όχι μόνο κυκλικοί τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, το λιανικό εμπόριο, τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, αλλά και οι υποτιθέμενες αμυντικές βιομηχανίες, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ο εξοπλισμός υγειονομικής περίθαλψης και τα τρόφιμα και ποτά, επηρεάζονται αρνητικά από τα υψηλότερα επιτόκια.
Όπως επισημαίνει η UBS, δεν βλέπει θετικές προοπτικές για τις μετοχές του κλάδου της βιομηχανίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Ενώ ήταν bullish νωρίτερα στο τρέχον έτος, είναι πλέον ουδέτερη στον τομέα της τεχνολογίας και προτιμά την Ενέργεια από τον κλάδο της Εξόρυξης. Οι βιομηχανικές εταιρείες λένε στους αναλυτές της ελβετικής τράπεζες ότι οι παραγγελίες τους παραμένουν ισχυρές, χάρη κυρίως στους τομείς της αυτοματοποίησης, της νέας ενέργειας και της αντικατάστασης των πηγών ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενσωμάτωση. Είναι πιθανό αυτές οι μορφές επενδύσεων να είναι πιο ανθεκτικές σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομίας. Αλλά τα αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα σχετικά με τις προθέσεις κεφαλαιουχικών δαπανών από τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Έτσι, η UBS προτιμά να τηρήσει επιφυλακτική στάση για τον κλάδο της βιομηχανίας και των βασικών υλικών σε σχέση με τις τράπεζες.
Σε γενικές γραμμές, ενώ αναμένει πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα υπεραποδώσει σε σχετικούς όρους έναντι των ΗΠΑ, εκτιμά πως στις 460 μονάδες περίπου, που κινείται σήμερα, δεν είναι φθηνός σε απόλυτες τιμές. Συνεπώς, μπορεί να υποχωρήσει λιγότερο σε σχέση με τον S&P 500, αλλά τελικά η UBS βλέπει τον Stoxx 600 να υποχωρεί προς τις 410 μονάδες, προτού επανεμφανιστεί η μακροπρόθεσμη αξία των ευρωπαϊκών μετοχών και κινηθούν και πάλι σταθερά ανοδικά -κάτι που ωστόσο αφορά το πιο μακροπρόθεσμο διάστημα.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως τονίζει η UBS, δεν θα επέκτεινε την προτίμησή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ορίζοντα 12 μηνών, δεδομένης της εμμονής του δομικού πληθωρισμού και της δύσκολης πράξης εξισορρόπησης που έχει μπροστά της η ΕΚΤ. Πιστεύει ότι το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών είναι πιο ελκυστικό στην Κίνα απ’ ό,τι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη της Κίνας δεν έχει δείξει τους εκρηκτικούς καταλύτες που απόλαυσαν οι δυτικές οικονομίες, ωστόσο βελτιώνεται αργά, αλλά σταθερά, και γι’ αυτό η UBS παραμένει long στην περιοχή εδώ και πολύ καιρό.