THEPOWERGAME
Στα ελληνικά ομόλογα επικεντρώνεται η Société Générale, ενώ βλέπει αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από S&P και Fitch. Όπως τονίζει, η προσεχής αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου και η αξιολόγηση του Ιουνίου από τη Fitch θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές και όχι σε μια πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.
Θυμίζουμε ότι στις 6 Φεβρουαρίου η γαλλική τράπεζα σε έκθεσή της είχε τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades. Όπως είχε τονίσει, βασικό trade της Société Générale παραμένουν οι long θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών. Η Ελλάδα, όπως τονίζει, είναι ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και τα θεμελιώδη μεγέθη της είναι καλά, ενώ -αντίθετα από την Ιταλία- δεν θα επηρεαστεί από το QT.
Όπως σημειώνει η Société Générale, είχε προτείνει την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι ιταλικών ομολόγων τον Νοέμβριο του 2022, με βάση τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και τη δυναμική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Η γαλλική τράπεζα έκλεισε το trade γιατί είχε πολύ καλή απόδοση και η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch τον Ιανουάριο δεν εξέπληξε τις αγορές. Όπως εξηγεί, απέφυγε να επανέλθει στο trade τον Μάρτιο λόγω της αναταραχής της πιστωτικής αγοράς μετά την κατάρρευση της SVB, ειδικά καθώς ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πιο αδύναμος από εκείνους των άλλων χωρών της ΕΕ.
Βλέπει αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από S&P και Fitch
Μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P σε IG το 2017, το 10ετές spread της Πορτογαλίας με την Ισπανία μειώθηκε κατά 36 μ.β. μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές προέβλεψαν ότι θα ακολουθούσε μια δεύτερη αξιολόγηση IG και τα πορτογαλικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα για περισσότερους δείκτες αναφοράς. Μέχρι στιγμής οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μια τέτοια έκπληξη για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P, με το 10ετές περιθώριο αναφοράς ελληνικού-ιταλικού ομολόγου να διαπραγματεύεται από τον Δεκέμβριο σε εύρος -10 μ.β. έως 35 μ.β.
«Επιπλέον, αναμένουμε μεγάλη προσφορά ιταλικών ομολόγων το β’ τρίμηνο φέτος, ενώ η Ελλάδα έχει σηκώσει 6 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος της έκδοσης για το 2023. Το τρέχον επίπεδο διαφοράς στις αποδόσεις των 10ετών είναι 2 μ.β. και στοχεύουμε στις -30 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης. Θα κλείναμε το trade, είτε αν η αναβάθμιση δεν υλοποιηθεί, είτε το spread διευρυνθεί πάνω από τις 15 μ.β.», συνεχίζει η τράπεζα.
Εναλλακτικά, η Societe Generale προτείνει ένα νέο trade, το «2-10 flattener» στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, την αγορά δηλαδή των 10ετών ελληνικών ομολόγων με πώληση διετών και την ίδια στιγμή πώληση των 10ετών ιταλικών ομολόγων με αγορά διετών, λόγω της υποαπόδοσης με τα ελληνικά, καθώς αναμένει πως η ελληνική καμπύλη θα συγκλίνει με την ιταλική. Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι απίθανο να επηρεάσει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, τα 2ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν πιθανότατα πολύ μικρό αντίκτυπο.
Αντίστοιχη κίνηση συνέβη στα πορτογαλικά ομόλογα το 2017, με το «2-10 flattener» στα πορτογαλικά ομόλογα έναντι των ισπανικών να υποχωρεί κατά 28 μ.β μέσα σε μια εβδομάδα. Το τρέχον επίπεδο του trade που προτείνει είναι -1 μ.β και η SG στοχεύει στις -40 μ.β σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης και θα βγει από το trade, είτε η αναβάθμιση δεν πραγματοποιηθεί, είτε το trade διευρυνθεί πάνω από τις 20 μ.β.