THEPOWERGAME
Για ένα τετράμηνο πολιτικής αβεβαιότητας κάνουν λόγο οι χρηματιστές με δηλώσεις τους στο powergame.gr, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών (21η Μαΐου). Τετράμηνο το οποίο αφορά το διάστημα μέχρι και τον δεύτερο γύρο των εκλογών, που κατά τις πληροφορίες εκτιμάται για τις 2 Ιουλίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τους χρηματιστές, θα έχει μεσολαβήσει ένας ακόμα γύρος αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα σενάρια για χρεοκοπίες τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα δίνουν και θα παίρνουν και οι εκτιμήσεις για παγκόσμια ύφεση θα κορυφώνονται. Τα ενδεχόμενα αυτά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες διαχειριστές, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο μη σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα μέχρι τότε, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ήδη χθες ο Γενικός Δείκτης υποδέχθηκε με πτώση την αναγγελία των εκλογών, όχι τόσο για τον χρόνο διεξαγωγής τους, όσο για τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας που μπορεί να προκληθεί.
Απραξία και επενδυτική άπνοια
«Πρόκειται για ένα τετράμηνο δύσκολο που έχουμε μπροστά μας», σχολιάζει ο επικεφαλής της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Χρυσοχοΐδης. «Ταυτόχρονα», όπως σημειώνει ο χρηματιστής, «μπαίνουμε σε μία περίοδο που έχει ζήσει πολύ συχνά η αγορά κατά το παρελθόν, αυτό της απραξίας και της επενδυτικής άπνοιας μέχρις ότου φανεί πού γέρνει η κατάσταση». Όπως αναφέρει, «η σωστή επενδυτική στρατηγική αυτήν την ώρα θέλει διατήρηση ρευστότητας και άμυνα, η οποία γίνεται μέσα από την κατοχύρωση κερδών από μετοχές που έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς και νωρίτερα».
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, αναφέρει ότι «Goldman Sachs και JP Morgan διατηρούν στάση αναμονής, τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα ομόλογα, μέχρις ότου συντελεστεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας που ξεκινά στις 21 Μαΐου. Με τα βλέμματα να στρέφονται καθημερινά στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιεύονται. Έως τότε, η επιφυλακτική στάση της επενδυτικής κοινότητας θα συντηρεί πιθανότατα τη συναλλακτική υποτονικότητα και θα προσπερνά και τις πιο κραυγαλέες επενδυτικές ευκαιρίες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς θα κυριαρχεί η εισαγόμενη αυξημένη αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο».
Μέτρα τιθάσευσης του πληθωρισμού
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Depolas ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Καυκάς, σχολιάζει ότι «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι ως προς την τάση. Άλλωστε, η αγορά έχει υποστεί μία φυσιολογική διόρθωση 10% από τα υψηλά της φέτος (τα οποία ήταν πάνω από τις 1.140 μονάδες). «Το ζήτημα, όπως αναφέρει ο αναλυτής, «είναι οι εξελίξεις που τρέχουν στο εξωτερικό. Το αν θα πιάσουν τα μέτρα τιθάσευσης του πληθωρισμού μέσα από την αύξηση των επιτοκίων. Αν δεν τιθασευθεί ο πληθωρισμός, θα είναι ζήτημα για την ελληνική οικονομία το πώς θα ενταχθούμε σε αυτό το νέο περιβάλλον μετά τις εκλογές».
Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της Fitch, Άλεξ Μουσκατέλι, ο οποίος σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σημείωσε πως είναι σαφές πως διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν διαφορετικό μείγμα πολιτικής, αλλά η προσδοκία είναι πως η γενική κατεύθυνση δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα που θα περιστραφεί γύρω από το χρέος και τις επενδύσεις θα είναι μια κοινή πολιτική, ανεξαρτήτως βουλευτικών εκλογών.