THEPOWERGAME
Εδώ και μια δεκαετία, οι επενδυτές δίχως να το πολυσκεφθούν τοποθετούσαν κεφάλαια στις μετοχές της Meta Platforms, μητρικής της Facebook, της Amazon, της Apple, της Netflix και της Alphabet, μητρικής της Google. Αυτή η ομάδα μετοχών, γνωστή ως «FAANG» παρουσίαζε υψηλότερες αποδόσεις από τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Έως τον Νοέμβριο του 2022 αντιπροσώπευαν περίπου το 15% του S&P 500 και λίγο έως πολύ το 30% του δείκτη Nasdaq. Επί πανδημίας και ειδικότερα κατά τη διάρκεια του 2020, ο δείκτης NYSEFANG+, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τις μετοχές των Twitter και Tesla, είχε αναρριχηθεί μέχρι και 24% ενώ ο S&P 500 ακολουθούσε πτωτική πορεία.
Κάτω από την τρέχουσα συγκυρία, όμως, οι επενδυτές είναι πιο επιλεκτικοί καθώς η πορεία της μιας εταιρείας διαφοροποιείται από την άλλη. Παράλληλα, έχουν αλλάξει μακράν οι οικονομικές συνθήκες λόγω της επαναφοράς των οικονομιών στην ομαλότητα μετά την πανδημία σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Σήμερα πρωταγωνιστούν οι μετοχές των Apple και Microsoft, με τη συνδυασμένη συμμετοχή τους στον S&P 500 να έχει αυξηθεί στο 13,3%, αντανακλώντας ένα ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Strategas Securities και τη Wall Street Journal. Τελευταία φορά που δυο μετοχές ασκούσαν τόσο μεγάλη επίδραση στον S&P 500 ήταν το 1978, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο αναλυτής Χάουαρντ Σίλβερμπλατ της S&P Dow Jones Indices. Τότε στο προσκήνιο είχε βρεθεί η International Business Machines (IBM) και η AT&T.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Apple έχει καταφέρει να κατακτήσει την GenZ, δηλαδή τη γενιά όσων γεννήθηκαν μετά το 1996, στις ΗΠΑ. Αποτελούν το 34% όλων των κατόχων iPhone στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Παράλληλα, η Microsoft επεκτείνει την παρουσία της σε νέα πεδία. Πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών για να ανταγωνιστεί τις Apple και Google, έχοντας ως όχημα την εξαγορά της Activision Blizzard. Έτσι φαίνεται πως οι Apple και Microsoft αποτελούν για τους επενδυτές μια ελκυστική επιλογή, με τις μετοχές τους να έχουν αναρριχηθεί 23% και 14%, αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους.
Από την άλλη πλευρά, η Meta διανύει μια δύσκολη περίοδο. Πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να προχωρά σε νέες περικοπές του προσωπικού της κατά 13% επί του συνόλου, όσο δηλαδή είχε δρομολογηθεί και πέρσι. Σε ό,τι αφορά στο Twitter, η εξαγορά από τον Έλον Μασκ έχει επισκιάσει την πορεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, απομακρύνοντας, ανάμεσα σε άλλα, τη μετοχή του από το χρηματιστήριο. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει ήδη απολύσει το ήμισυ του προσωπικού στο Twitter, με τους αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν πως η οικονομική κατάσταση του μέσου είναι εξαιρετικά ασταθής.
Αν και το Netflix ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των συνδρομητών μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2022, επικρατεί μια ανησυχία για το εάν θα παραμείνει τόσο δυναμικό μετά τις υψηλές επιδόσεις επί πανδημίας. Δεδομένης, μάλιστα, της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της πρόσφατης αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο, οι επενδυτές φιλτράρουν τις επιλογές και ζυγίζουν προσεκτικά τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των τεχνολογικών κολοσσών.