THEPOWERGAME
Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται από την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, η Deutsche Bank, αποτελώντας το πιο πρόσφατο θύμα της τραπεζικής κρίσης εμπιστοσύνης που διαχέεται στις παγκόσμιες αγορές. Η μεγάλη άνοδος των ασφάλιστρων κινδύνου και η κατρακύλα της μετοχής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ανάγκασαν τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προσπαθήσει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχε, να καθησυχάσει τον κόσμο, λέγοντας ότι η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το μέλλον της.
Πολλές φορές στο παρελθόν, η Deutsche Bank έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και όχι για καλούς λόγους. Από την εμπλοκή της στο τεράστιο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, έως τις περιπέτειες με την αμερικανική δικαιοσύνη για την πώληση τοξικών τίτλων και τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν την περασμένη δεκαετία και από τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μέχρι τις υποψίες για διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών.
Η Deutsche Bank έχει ιστορία 150 ετών, θεωρείται μία από τις σημαντικές για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα τράπεζες, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση από την τρέχουσα, είχε σημειώσει την περίοδο 2015-16, όταν οι αμερικανικές Αρχές την είχαν βάλει στο στόχαστρο και κινδύνευε με πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων. Την κατηγορούσαν ότι πωλούσε τοξικούς τίτλους ενυπόθηκων δανείων, εξαπατώντας τους επενδυτές. Το σίριαλ είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να υποχωρήσει κατά 67%, από τα 28 ευρώ στα 9,4 μέσα σε διάστημα 13 μηνών. Τελικά, η τράπεζα κατέληξε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο το 2017 και κατέβαλε το ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων.
Η ιστορία έχει γράψει ότι πριν από τα μπλεξίματα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την περίοδο 2008 – 2016, η Deutsche Bank πλήρωσε συνολικά 9 δισ. δολάρια για πρόστιμα και διακανονισμούς, για να καθαρίσει το όνομά της με άλλα λόγια από τις υποθέσεις που ήταν μπλεγμένη. Η αμαρτωλή τράπεζα έχει επιτρέψει να διενεργηθούν μέσω των συστημάτων της ύποπτες συναλλαγές ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων την περίοδο 1999-2017, σύμφωνα με έγγραφα του Δικτύου Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος FinCEN.
Αυτή τη στιγμή, η Deutsche Bank δέχεται όλη την ενέργεια από την αποσυμπίεση της τραπεζικής κρίσης των προηγούμενων εβδομάδων. Η μετοχή της σημειώνει πτώση στις 10 από τις 12 τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας συνολικά υποχωρήσει σε ποσοστό 29% από τις 9 Μαρτίου. Η χρηματιστηριακή αξία της μειώθηκε στα 17 δισ. ευρώ, όταν τον περασμένο μήνα ξεπερνούσε τα 21 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης του χρέους της Deutsche Bank έναντι χρεοκοπίας, εκτινάχθηκε με τα γνωστά μας CDS να διευρύνονται κατά 24 μονάδες βάσης. Αυτό δείχνει ότι ξαφνικά οι επενδυτές ανησυχούν πολύ για το μέλλον της τράπεζας. Σφοδρές πιέσεις δέχθηκαν και τα ομόλογα AT1 της τράπεζας (είναι τα ομόλογα που τα αντίστοιχα της Credit Suisse δεν πληρώθηκαν μετά το dealμε την UBS) με την απόδοσή τους να αυξάνεται κατά 23%.
Η ανησυχία των επενδυτών φαίνεται πως είναι προϊόν της γενικότερης αβεβαιότητας, εκτός και αν αποκαλυφθεί κάτι τις επόμενες ώρες ή ημέρες που αλλάξει τα δεδομένα. Γιατί η Deutsche Bank, παρά τα προβλήματα του παρελθόντος, τα σκάνδαλα και τις όποιες αρνητικές ειδήσεις, κατάφερε να ανακάμψει και το 2022 ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ, που είναι η καλύτερη επίδοση σε διάστημα 15 ετών. Η τράπεζα έχει τρέξει 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε το 2019 και της κόστισε πολύ ακριβά, αλλά πέτυχε το στόχο της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των κερδών. Στα αποτελέσματα του 2022 η τράπεζα εμφανίζει δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 13,4% και δείκτη ρευστότητας στο 142%, επίπεδα που δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας για τη βιωσιμότητά της.