THEPOWERGAME
Σχεδόν μιάμιση ώρα πριν από το πέρας των συναλλαγών της Παρασκευής και της εβδομάδας και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμετράται με κρίσιμες στηρίξεις, κινούμενος στη ζώνη των 1.020-1.025 μονάδων.
Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 70 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχει πραγματοποιηθεί στα τραπεζικά χαρτιά. Οι απώλειες είναι μεγάλες με τη βουτιά στις τράπεζες να ξεπερνάει νωρίτερα το 7% και να «μαζεύονται» σχετικά κοντά στο 5,5%.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή πτώση είναι αποτέλεσμα της αμφισβήτησης των αγορών για την Deutsche Bank, κάτι που προκαλεί απορία, αφού το 2022 η τράπεζα ανακοίνωσε ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας και όχι μόνο αυτό, αλλά στις τελευταίες χρήσεις έχει παράγει 11 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη! Προφανώς, σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι αγορές με τον τρόπο τους θέτουν εν αμφιβόλω το τραπεζικό σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θέλοντας (;) να δοκιμάσουν τις εποπτικές αρχές για την αποφασιστικότητά τους. Για μία ακόμα φορά λίγο πιο πριν η Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε της πορείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στα όρια του 4% το ελληνικό 10ετές ομόλογο
Οι απώλειες στην Φρανκφούρτη περιορίζονται σε 1,7%. Εμφανής η στροφή στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με το ελληνικό 10ετές, στα όρια του 4% και το γερμανικό στο 2,15%, με τους επενδυτές να κάνουν στροφή σε ασφαλέστερου τύπου επενδύσεις.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. δεν υπάρχει μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που να διαπραγματεύεται στο «συν». Οι τράπεζες πληρώνουν το μάρμαρο της συνολικής αμφισβήτησης των funds για τον κλάδο. Πολλοί από τους Έλληνες επενδυτές, κυρίως τους επαγγελματίες βρίσκονται χωρίς… χαρτιά, ανησυχώντας για το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο, αφού εκτός των άλλων, στην Ελλάδα πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές. Το γεγονός ότι υπάρχουν κόμματα που θολώνουν τα νερά σχετικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, είναι κάτι που δεν αρέσει στους επενδυτές, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι εφικτή το 2023 μέσα από σταθερή κυβέρνηση.
Στο 6,7% η βουτιά στην ΕΤΕ και στο 6,4% στην Eurobank, ενώ 5,475 υποχωρεί η Πειραιώς και 4,74% η μετοχή της Alpha. Σχεδόν 10 εκατ. κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια στην Άλφα, 2,2 εκατ. στην ΕΤΕ, 4,7 εκατ. στην Eurobank και 3,8 εκατ. στην Πειραιώς.
Από εκεί και πέρα, το κρεσέντο της πτώσης έχει περάσει και στα υπόλοιπα blue chips. Με κρίσιμες στηρίξεις «ανταγωνίζεται» ο ΟΤΕ, κάτω από τα 13 ευρώ, στα 14,66 ευρώ και πτώση πάνω από 3% ο ΟΠΑΠ, 2,375 η πτώση για τον Μυτιληναίο, 3,2% για την Jumbo, 2,45% για την Μότορ Όιλ, 3,7% για την ΕΧΑΕ, 2,8% η βουτιά για τα ΕΛΠΕ, 3,28% η Ελλάκτωρ που έχει ζεστό το ενδιαφέρον της Ιντρακάτ για τον Άκτωρα, 2,86% η ΔΕΗ, παρά τα θετικά αποτελέσματα του 2022 και το EBITDA των 950 εκατ. ευρώ, 2,8% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 11 ευρώ, 2,49% η Βιοχάλκο και 1,1% η Aegean.
Αυτή την ώρα μόλις 11 μετοχές ενισχύονται, έναντι 98 που υποχωρούν.