THEPOWERGAME
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και οι τριγμοί που δημιουργήθηκαν στις τράπεζες έδειξαν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και οι απαραίτητες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν είναι μια ομαλή διαδικασία, με την καθυστερημένη επίδραση των αυξήσεων επιτοκίων να γίνεται τελικά αισθητή στην πραγματική οικονομία, σημειώνει η UniCredit. Αυτή η τριβή εμφανίζεται συχνά πρώτη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο οίκος δεν βλέπει κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στις αγορές, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό από ό,τι κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσης το 2008/2009 και καθώς οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη παρέμβει.
Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν τη δυσκολία των προσπαθειών των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό ενόψει των αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι αυξήσεις επιτοκίων εντός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα πυροδοτήσουν ύφεση και καταστροφή των risk assets, όπως τονίζει η UniCredit. «Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις είναι μια κλήση αφύπνισης για τους επενδυτές, δείχνοντας ότι η ένταση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να βλάψει τις επιχειρήσεις και την κερδοφορίας του», επισημαίνει. Έτσι εκτιμά πως οι χρηματιστηριακές αγορές θα παραμείνουν πολύ επιφυλακτικές, με την risk-on διάθεση των επενδυτών, η οποία κυριάρχησε κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, να μπαίνει στον «πάγο».
«Γενικά, πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», προσθέτει πάντως η UniCredit. Ένας παράγοντας που υποδηλώνει ότι επίκειται σταθεροποίηση στις χρηματιστηριακές αγορές είναι το γεγονός ότι τεχνικοί δείκτες, όπως ο Δείκτης RSI, έφθασαν σε επίπεδα υπερπώλησης, όπως το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Οι στόχοι της για τα μέσα του έτους παραμένουν αμετάβλητοι με τον Euro STOXX 50 στις 3.900 μονάδες, τον DAX στις 14.500 και τον S&P 500 στις 4.000 μονάδες.
Ενώ η αστάθεια στον τραπεζικό τομέα οδηγεί σε επιφυλακτικότητα των επενδυτών, δεν συνεπάγεται εξελίξεις όπως αυτές του 2008, εκτιμά ο ιταλικός επενδυτικός οίκος. Όπως τονίζει, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ και των προβλημάτων των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι μεγάλες τράπεζες, δηλαδή αυτές που ταξινομούνται ως συστημικά σημαντικές, δεν κινδυνεύουν, καθώς έχουν υποστεί σκληρότερα stress tests και ρυθμιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τις καταθέσεις.
Δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε., θεωρεί ότι ο αντίκτυπος στον κλάδο είναι διαχειρίσιμος, αν και αναμένει ότι η αστάθεια στην αντίληψη της αγοράς θα συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει ότι η επανάληψη της υπεραπόδοσης των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα και ένας παράγοντας που είχε οδηγήσει το τραπεζικό ράλι – οι επαναγορές μετοχών– τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο, παρά το πρόσφατο βίαιο sell-off ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 Banks εξακολουθεί να βρίσκεται σε θετικό έδαφος με σχεδόν 5,5% κέρδη από τις αρχές του έτους, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν πλέον πολύ ελκυστική αποτίμηση – P/E στο 6,5x και P/BV στο 0,7x.
«Καθώς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να σταθεροποιηθούν και να επιστρέψουν στη τάση υπεραπόδοσης μεσοπρόθεσμα», καταλήγει η UniCredit.