THEPOWERGAME
To σχέδιο διάσωσης που εκπόνησαν έντεκα από τις ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ για τη στήριξη της First Republic Bank (FRB) την περασμένη Πέμπτη, διοχετεύοντας 30 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των καταθέσεων της, τελικά δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις αγορές. Η προγενέστερη κατάρρευση των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank -της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πτώχευσης στην ιστορία αμερικανικού τραπεζικού κλάδου- θορύβησε τους επενδυτές για τον κίνδυνο μιας μαζικής φυγής καταθέσεων από μικρά και μεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Κάτω από αυτό το κλίμα πανικού, οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταγράψει απώλειες της τάξεως των 500 δισ. δολαρίων, σε παγκόσμια κλίμακα, από τις 10 Μαρτίου. Τότε η υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων στις ΗΠΑ (FDIC) ανέλαβε του έλεγχο της SVB «λόγω ανεπαρκούς ρευστότητας και πτώχευσης» αφού πελάτες της τράπεζας απέσυραν ένα μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων τους. Μια εβδομάδα μετά, η SVB Financial Group, μητρική της SVB, υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, με τις αρμόδιες αρχές να αναλαμβάνουν τη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων SVB Capital, την επενδυτική τράπεζα SVB Securities και τη μονάδα διαχείρισης πλούτου SVB Private. Σε αυτό το διάστημα επικράτησε χάος στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, οι τραπεζικές μετοχές απώλεσαν 459 δισ. δολάρια από την αξία τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός. Πρόκειται για μια πτώση της τάξεως του 16% που είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020. Οι μεγαλύτερες απώλειες είναι συγκεντρωμένες στις ΗΠΑ, με το σχετικό δείκτη KBW Bank Index να έχει χάσει 18%. Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 έχει διολισθήσει 15% και ο αντίστοιχος του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας βρίσκεται 9% χαμηλότερα.
Παρά την ένεση καταθέσεων 30 δισ. δολαρίων που δέχτηκε την περασμένη Πέμπτη, η First Republic από τους ισχυρότερους ομίλους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Bank of America, η μετοχή της έκλεισε με πτώση άνω του 32% στη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας. Παρομοίως, η μετοχή της Credit Suisse, ενός ακόμη αδύναμου κρίκου του τραπεζικού συστήματος που εντόπισαν οι επενδυτές στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, έχασε την Παρασκευή έως και 8% αν και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παρείχε μια ημέρα πριν γραμμή πίστωσης 50 δισ. ελβετικών φράγκων.
Απώλειες καταγράφηκαν και σε άλλους τομείς των τραπεζών. Παραδείγματος χάριν, η Goldman Sachs έχασε περίπου 200 εκατ. δολάρια από τη διαπραγμάτευση προϊόντων διαχείρισης τόκων διότι η απόδοση των διετών ομολόγων στις ΗΠΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Στο πλαίσιο της νευρικότητας που έχει κατακλύσει τις αγορές εδώ και μια εβδομάδα παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στις αγορές κρατικού χρέους. Αφενός, οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο. Αφετέρου, σενάρια θέλουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) από εδώ και στο εξής να επιβραδύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φανεί εάν θα καταλαγιάσουν οι φόβοι για την κατάσταση των τραπεζών. Από ένα σημείο και έπειτα οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές αντανακλούν από μια κρίση εμπιστοσύνης, η οποία σε αυτήν την περίπτωση πηγάζει από τους πελάτες των τραπεζών. Αναλυτές της Jefferies υπολογίζουν πως η FRB έχασε καταθέσεις έως και 89 δισ. δολαρίων μέσα σε μια εβδομάδα. Το ίδιο διάστημα, οι ημερήσιες εκροές καταθέσεων από τη Credit Suisse κινήθηκαν στα 10 δισ. ελβετικά φράγκα.