THEPOWERGAME
Σεισμό στις διεθνείς αγορές – και στο Χρηματιστήριο Αθηνών – προκάλεσαν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse, μετά τη γνωστοποίηση ότι οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοί της δεν θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν με νέα κεφάλαια. Η είδηση προκάλεσε γενικευμένο συναγερμό, βυθίζοντας στο κόκκινο τις τραπεζικές μετοχές και συμπαρασύροντας στο σύνολό τους τα ταμπλό.
Λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρούσε άνω του 2% στις 439,36 μονάδες. Η «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών πλησίαζε το 7%, με τον κλάδο της ενέργειας να υφίσταται επίσης σημαντικές απώλειες 5.8%. Βαριές απώλειες 2,61% για τον γερμανικό DAX, μεγάλη υποχώρηση 3,16% για τον γαλλικό CAC και απώλειες 2,91% και για τον βρετανικό FTSE. Ανάλογη, κακή εικόνα και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 3,88% και τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 4,22%.
Ο φόβος για ευρύτερη τραπεζική κρίση συμπαρέσυρε και την Wall Street, μετά τους κλυδωνισμούς από τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν αρχικά στις ΗΠΑ. Οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,73%, τον S&P 500 να χάνει 1,55% και τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες 1,46%.
Η Αθήνα δεν έμεινε ανεπηρέαστη, όπως ήταν επόμενο, από το κακό κλίμα, με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να καταγράφει απώλειες άνω του 4% και τις τράπεζες να κατρακυλούν στο -8% συμπαρασύροντας και τα μη τραπεζικά blue chips.
Το ντόμινο στις αγορές πυροδοτήθηκε άφού η αραβική Saudi National Bank ανακοίνωσε πως δεν μπορεί πλέον να παρέχει επιπλέον οικονομική στήριξη στην Credit Suisse. Ο πρόεδρος της σαουδαραβικής τράπεζας Ammar Al Khudairy επικαλέστηκε μιλώντας στο Reuters ρυθμιστικά ζητήματα που δεν τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν το 10%. Οι απώλειες της μετοχής της άλλοτε κραταιής ελβετικής τράπεζας εκτινάχθηκαν από το 10% στο 24%, με την τιμή της να αγγίζει ιστορικό χαμηλό και να οδηγείται σε ιστορικά χαμηλά.
H βουτιά της Credit Suisse προκάλεσε εκτεταμένο τραπεζικό sell-off, με την BNP Paribas να υποχωρεί κατά11,5%, τη Societe Generale κατά 11,1%, την Commerzbank κατά 9,5% και την Deutsche Bank κατά 8,1%.
Η εξέλιξη σημειώνεται σε μία εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Signature Bank, αλλά και Silvergate Capital στις ΗΠΑ, λόγω της κακής διαχείρισης κατά τη διάρκεια των οκτώ αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed τους τελευταίους 12 μήνες. Το σκηνικό που διαμορφώθηκε επανέφερε μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών περί του αντιθέτου.
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αβέβαιο και νευρικό ενόψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, η οποία διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει οπωσδήποτε σε νέα αύξηση επιτοκίων (πιθανότατα κατά 50 μ.β.). Έδωσε τέλος έτσι στο θόρυβο των τελευταίων ημερών που ήθελε τη Fed στις ΗΠΑ να «παγώνει» τις αυξήσεις υπό το βάρος των εξελίξεων και την ΕΚΤ πιθανότατα να ακολουθεί.