THEPOWERGAME
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμεριλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και άλλων δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, αλλά και της βουτιάς που σημειώνει η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse. Μάλιστα, η τελευταία φαίνεται πως ευθύνεται και για τις απώλειες κατά 500 μονάδες, που σημειώνει προσυνεδριακά ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones.
Τις τελευταίες ημέρες, η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα επικεντρώθηκε γύρω από τις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, καθώς η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, αλλά και η Silvergate Capital κατέρρευσαν, λόγω της κακής διαχείρισης κατά τη διάρκεια των οκτώ αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed τους τελευταίους 12 μήνες. Το πρωί της Τετάρτης, η προσοχή στράφηκε στις μεγάλες τράπεζες με τις μετοχές της Credit Suisse να σημειώνουν ιστορικό χαμηλό.
Στο κόκκινο οι ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει αυτή την ώρα απώλειες 1,7%, με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 4,6% και το retail κατά 3,9%.
Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει βουτιά 3% στις 1.037 μονάδες, με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 8% και να παρασύρουν και τα μη τραπεζικά blue chips.
Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:
.FTSE (ΛΟΝΔΙΝΟ) | FTSE 100 | -2.11 |
.GDAXI (ΦΡΑΝΦΟΥΡΤΗ) | DAX | -2.34 |
.FCHI (ΠΑΡΙΣΙ) | CAC 40 Index | -2.92 |
.FTMIB (ΜΙΛΑΝΟ) | FTSE MIB | -3.27 |
.IBEX (ΜΑΔΡΙΤΗ) | IBEX 35 Idx | -3.53 |
Απώλειες και για τους αμερικανικοί δείκτες
Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones υποχωρούν κατά 534 μονάδες, ή 1,6%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq-100 κατά 1,8% και 1,6%, αντίστοιχα.
Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Credit Suisse
Οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι αγορές οφείλονται εν πολλοίς στην πτώση άνω του 20% που σημειώνει στις 13.00 η μετοχή της Credit Suisse στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της, Axel Lehmann, για ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, η Credit Suisse βλέπει τη μετοχή της να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, σημειώνοντας βουτιά. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή ημέρα που η μετοχή της Credit Suisse χτυπά ιστορικό χαμηλό στο ταμπλό του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, στις 11.47 η μετοχή υποχωρούσε σχεδόν κατά 10%, ενώ στις 12.15 έφτασε στο -18,3%.
Η μετοχή που ήδη βυθιζόταν κατά 10% από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, δέχθηκε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, όταν ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, η αραβική Saudi National Bank ανακοίνωσε πως δεν μπορεί πλέον να παρέχει επιπλέον οικονομική στήριξη. Ο πρόεδρος της σαουδαραβικής τράπεζας Ammar Al Khudairy επικαλέστηκε μιλώντας στο Reuters ρυθμιστικά ζητήματα που δεν τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν το 10%.
Υπενθυμίζεται πως η άλλοτε κραταιά ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης και εν μέσω αυτού αποκαλύπτονται τρύπες στις οικονομικές της καταστάσεις για το 2021 και το 2022. Όταν οι ζημιές που ανακοίνωσε για το 2022 έφτασαν τα 7,9 δισ. δολάρια και οι εκροές κεφαλαίων πελατών της τα 120 δισ. δολάρια.
O Axel Lehmann δήλωσε σήμερα ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για τον δανειστή, καθώς η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά παραλείψεων. «Έχουμε ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, ισχυρό ισολογισμό» τόνισε o Axel Lehmann και είπε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα σημερινά προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley.
Όπως ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου γύρω από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεν ήταν αποτελεσματικός» για τα δύο αυτά χρόνια. Η ετήσια έκθεση της Credit Suisse αναφέρει ότι «η διοίκηση έχει επίσης καταλήξει ότι οι έλεγχοί μας και οι διαδικασίες στις ανακοινώσεις δεν ήταν αποτελεσματικοί».
Οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αποτυχία της τράπεζας να σχεδιάσει και να διατηρήσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις του ρίσκου στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε.
«Η PwC, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει μια δυσμενή άποψη για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου επί των ανακοινώσεων», σημειώνει η Credit Suisse.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, παραιτήθηκε από μία αμοιβή 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων για τον πρώτο του χρόνο στη θέση, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε τις χειρότερες επιδόσεις της από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Ο Lehmann, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα λάβει την στάνταρ πληρωμή που συνήθως καταβάλλεται πέραν των μισθών στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Lehmann έλαβε αμοιβή 3 εκατ. φράγκων για την περίοδο Απριλίου 2022 με Απρίλιο του 2023.