THEPOWERGAME
Αβεβαιότητα και προβληματισμό γεννούν συνεδριάσεις όπως η χθεσινή στους κόλπους των επενδυτών. Με την αγορά να συμπληρώνει επτά πτωτικές συνεδριάσεις μέσα στον Μάρτιο, τον Γενικό Δείκτη να γράφει απώλειες 7,41% από τα υψηλά των 1.133 ή 9,5% με βάση τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά στις 1.025 και τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει κατά 16% από τα υψηλά του, η ανησυχία για τη συνέχεια είναι έκδηλη. Ειδικά όταν στα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος και για τρίτη τράπεζα η οποία οδηγείται στη χρεοκοπία, μετά τις Silicon Valey Bank και Signature Bank.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές, δεν θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας, αφού τουλάχιστον χθες έδειξε αντανακλαστικά, τα οποία οφείλονται: πρώτον, στο γεγονός ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διόρθωσαν σοβαρά μετά την άνοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου, που διήρκεσε έως το τέλος Φεβρουαρίου, φέρνοντας κέρδη έως 67%, και δεύτερον, στο ότι οι τράπεζες δεν έχουν έκθεση σε αγορές που δραστηριοποιούνται οι αμερικανικές τράπεζες.
Από την άλλη, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι αν το πρόβλημα ξεφύγει στις ΗΠΑ και σε άλλες πολιτείες, εκτός της Καλιφόρνια, τότε πράγματι ο κίνδυνος θα μπορούσε να καταστεί συστημικός. Κάτι που προκύπτει, άλλωστε, από τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του τραπεζικού κλάδου της Γηραιάς Ηπείρου, που έφτασε να διορθώνει πάνω από 5% (π.χ. Credit Suisse).
Στάση αναμονής
Για τον λόγο αυτόν, στο ΧΑ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στάση αναμονής το επόμενο διάστημα. Όπως σημειώνουν χρηματιστές, θα ήταν σημαντικό για την αγορά ο Γενικός Δείκτης να περάσει το επόμενο διάστημα και μέχρις ότου να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις πολιτειακές τράπεζες των ΗΠΑ στην περιοχή μεταξύ 1.035-1.050 μονάδων. Θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι χθες εκδηλώθηκαν αγορές από μεγάλους brokers στην περιοχή των 4,32 ευρώ στην ΕΤΕ, με τη μετοχή να κάνει διακύμανση σχεδόν 10%, κλείνοντας στα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 4,73 ευρώ. Αντίστοιχη κίνηση από μεγάλο broker καταγράφηκε και στη μετοχή της ΔΕΗ, ειδικά από τη στιγμή που έγραψε χαμηλό ημέρας στα 7,70 ευρώ, για να κλείσει με όγκο 1,2 εκατ. τεμαχίων στα 7,94 ευρώ, ενώ άγγιξε και τα 8 ευρώ.
Αντίστοιχες κινήσεις παρατηρήθηκαν στην Πειραιώς, με αγορές από τα χαμηλά του 1,87 ευρώ και κλείσιμο σχεδόν στα 2 ευρώ, με άνοδο 0,7% και ισχυρό όγκο σχεδόν 10 εκατ. τεμαχίων.
Για τη διακύμανση της Alpha, οι χρηματιστές θεωρούν ότι τα χαρτοφυλάκια που είχαν μπει στη μετοχή το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα επιθετικά, με στόχο, όπως φάνηκε, το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και στην Alpha βγήκαν αγορές από τα χαμηλά του 1,14, με κλείσιμο κοντά στο 1,20 και οριακές απώλειες, αλλά με εντυπωσιακό όγκο, που αφορά σχεδόν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου, 21,3 εκατ. τεμάχια.
Δεν έχει περιοριστεί η δυναμική της πτώσης
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, κ. Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πάντως ότι «οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία, με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980-966 μονάδες. Προς το παρόν, ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022, επιβεβαιώνοντας τον τεχνικό δείκτη MACD, ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε “ειδοποιήσει” για τη βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης. Από πλευράς δομής της διορθωτικής κίνησης, η διατήρηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείχνει ότι δεν έχει περιοριστεί η δυναμική της πτώσης».