THEPOWERGAME
Πέντε πτωτικές συνεδριάσεις μετράει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί σωρευτικά 4,5% και ο τραπεζικός κλάδος 10,1%. Πτωτική και η σημερινή συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη του ΧΑ στις 1076,36 μονάδες και απώλειες 0,22% και συναλλαγές 121,4 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα υψηλός όγκος συναλλαγών ακόμα και σε πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, όπως παρατηρούν οι χρηματιστές, οι οποίοι βλέπουν να συνεχίζεται το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές, αλλά σε καλύτερες αποτιμήσεις σε σχέση με το διάστημα πριν μία εβδομάδα.
Η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όπως φάνηκε νωρίτερα και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Jumbo κ. Απόστολο Βακάκη, επηρεάζει την επιχειρηματική κοινότητα και την αγορά. Νωρίς το πρωί, από τα πρώτα λεπτά έναρξης των συναλλαγών Έλληνες ιδιώτες επενδυτές έσπευδαν να πουλήσουν θέσεις τους, κυρίως στις τράπεζες. Από την άλλη, οι ξένοι θεωρούν ευκαιρία, μετά μάλιστα και την αύξηση στις τιμές στόχους, όπως από την Jefferies, να μπαίνουν σε πτωτικές συνεδριάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha υποχώρησε στα 1,279 ευρώ με πτώση 3,1%, αλλάζοντας χέρια πάνω από 11,8 εκατ. κομμάτια. Πάνω από 4% η πτώση στην Εθνική, με την μετοχή στα 4,84 ευρώ με όγκο 3,69 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,22% για την Eurobank με τη μετοχή στο 1,373 ευρώ και συναλλαγές 6,4 εκατ. τεμαχίων. Πτώση δε, πάνω από 3% για την Πειραιώς, στα όρια των 2 ευρώ με 5,4 εκατ. τεμάχια. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη στον τζίρο την Τετάρτη ήταν η ΕΤΕ με 18 εκατ. ευρώ, ακολουθεί ο ΟΤΕ με 14,57 εκατ. η Alpha με 14,3 εκατ. και η Πειραιώς με 11,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, ξένοι θεσμικοί βρίσκονται πίσω από τις εντολές στο Jumbo, μετοχή η οποία έπιασε νέα ιστορικά υψηλά με τον κ. Βακάκη να προβαίνει και για φέτος σε συντηρητικές εκτιμήσεις για την πορεία της εταιρείας. Η αγορά όμως, έχει άλλη άποψη και οδήγησε την μετοχή στο +4,9%, στα 20,98 ευρώ και όγκο 508 χιλιάδων τεμαχίων.
Απογοήτευση και σήμερα ο ΟΤΕ που υποχώρησε 1,8%, στα 13,70 ευρώ διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς σε 5,45%. Στη μετοχή διακινήθηκαν περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια.
Γύρισμα για τον Μυτιληναίο από τα 13,76 ευρώ στα 24,68 ευρώ για να κλείσει λίγο πιο χαμηλά, στα 24,54 με 303 χιλιάδες κομμάτια. Αντίδραση από τα 23,84 ευρώ για την ΜΟΗ, που έκλεισε στα υψηλά ημέρας, στα 24,42 ευρώ, επαναφορά πάνω από τα 4 ευρώ για την ΕΧΑΕ με 230 χιλιάδες κομμάτια. Η μετοχή που έκανε τη διαφορά την Τετάρτη, ήταν της ΔΕΗ. Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, τα 7,98 ευρώ, με άνοδο 4,38% και όγκο μεγαλύτερο από 1 εκατ. τεμάχια στην προοπτική εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας, εξέλιξη που θα καταστήσει την Επιχείρηση έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παίκτες στα Βαλκάνια 15 μήνες μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα, μικρές οι διακυμάνσεις στην Wall την Τετάρτη, με τον S&P να διαπραγματεύεται πλέον κάτω από τις 4.000 μονάδες. Πέρα από τις πολιτικές ανησυχίες στην Ελλάδα στο εσωτερικό το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις για τα επιτόκια από τις Κεντρικές Τραπεζες, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, να δίνει «σήμα» για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Χωρίς να διευκρινίσει πόσο ψηλά πιστεύει ότι θα φτάσουν τα επιτόκια, εντούτοις το τελικό επιτόκιο μπορεί να φτάσει στο 5,25% – 5,5% από τις εκτιμήσεις του 5,1% του Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, επανέλαβε το σενάριο για αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα φτάσει το 4% ή 4,5%.