THEPOWERGAME
«Μαζεύει» τις απώλειες ο γενικός δείκτης του ΧΑ από τις 1059 μονάδες που έγραψε νωρίτερα χαμηλό μέρας στις 1080 μονάδες και συναλλαγές πάνω από τα 66 εκατ. ευρώ. Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την ανάπτυξη, στο 5,9%, έναντι 5,6% πρόβλεψη της κυβέρνησης, αφυπνίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων μετά το sell off της Δευτέρας. Οι τράπεζες στο -1% οι οποίες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων που έφτασαν το -4% ενώ στηρίξεις προσφέρουν επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, με αυξημένες τις συναλλαγές .
Από τις 28/2 που συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 4,18% και ο Τραπεζικός Δείκτης 5,5% καθώς το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί, με την ημερομηνία των εκλογών να αναβάλλεται έως ότου να αποτιμηθούν τα νέα δεδομένα.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Εθνική -1% και ακολουθούν Alpha Bank -0,70% και Eurobank -0,70% και αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ κλειδωμένη στο limit down -10% παραμένει η Attica Bank για δεύτερη συνεδρίαση.
Στα μη τραπεζικά blue chips, θετικά επιδρούν τα κέρδη σε ΔΕΗ +2,5%, Μυτιληναίος +1%, ΟΤΕ +1% ..ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται σε ΓΕΚ Τέρνα -1,5%, Motor Oil -1,3%…
Εν τω μεταξύ, σήμερα 7/3 επέστρεψε στο ταμπλό η Frigoglass μετά την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σημειώνεται, ότι η εταιρία βρίσκεται στην κατηγορία υπο επιτήρηση και η τιμή της μετοχής άνοιξε με πτώση -19,90% κλειδωμένη στο limit down, με 151 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστα 1,78 εκατ. μετοχές.
Πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί ο πληθωρισμός και οι μελλοντικές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του διοικητή της Fed στο Κογκρέσο σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη για νέα στοιχεία όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίες, την πορεία του πληθωρισμού και τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στη σύσφιξη της πολιτικής της.
Τα ισχυρά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες για την αμερικανική οικονομία έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επιτόκια της και να τα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,46%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,53% και το γερμανικό 10ετές στο 2,71%.