THEPOWERGAME
Με top pick την Εθνική Τράπεζα ξεκινά η Jefferies την κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Αν και γενικά εμφανίζεται συγκρατημένα θετική για τις προοπτικές του, τονίζει πως μετά το πρόσφατο ισχυρό ράλι οι αποτιμήσεις έχουν κλείσει το χάσμα που είχαν σε σχέση με τις τράπεζες του Νότου και πλέον διαπραγματεύονται με premium, ενώ παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο μέτωπο των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, οι προκλήσεις μεσοπρόθεσμα είναι επίσης σημαντικές.
Η τιμή στόχος που δίνει για την Εθνική Τράπεζα είναι τα 6,60 ευρώ με σύσταση buy και με περιθώρια ανόδου 22%, σύσταση hold τηρεί για τη Eurobank με τιμή στόχο το 1,65 ευρώ και περιθώριο ανόδου 13%, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή στόχο τα 2,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 5% και σύσταση hold επίσης, ενώ για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 1,10 ευρώ με περιθώριο πτώσης 25% και σύσταση underperform.
Μετά τη βαθιά ύφεση και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών της τελευταίας δεκαετίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα trade της ανάκαμψης, ωστόσο η άνοδος των αποτιμήσεων έχει ήδη συμβεί, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τις ιταλικές τράπεζες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σημειώνει η Jefferies. Επίσης, το σημαντικό βάρος του τουρισμού σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης. H αναμενόμενη επιβράδυνση της ονομαστικής ανάπτυξης θα επηρεάσει αρνητικά την αύξηση του όγκου δανεισμού των επιχειρήσεων το 2023 (ύστερα από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2022), ενώ τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τη ζήτηση στεγαστικών δανείων. Επιπλέον η Jefferies δεν αναμένει απαραίτητα επιτάχυνση των όγκων χορηγήσεων ή/και των προϊόντων που βασίζονται σε προμήθειες, λόγω της επιβράδυνσης της πιστωτικής δραστηριότητας.
Πάντως, το ισχυρό όλο του κλάδου αποτελούν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, όπως τονίζει η Jefferies, καθώς με περίπου το 90% του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών τραπεζών να είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, οι εκτιμήσεις της αγοράς φαίνονται υπερβολικά συντηρητικές, βλέποντας 15% αύξηση μόνο στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2023, έναντι περίπου 25% για τις τράπεζες σε Ιταλία και Ισπανία.
Παρά το ισχυρό μομέντουμ στο μέτωπο των επιτοκιακών εσόδων, ωστόσο, η Jefferies βλέπει αντίθετους ανέμους να δημιουργούνται μεσοπρόθεσμα, με τη μείωση των NPEs και την έκδοση τίτλων για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL να αποτελούν τα σημαντικά «βαρίδια» για τον κλάδο, σε αντίθεση με τις περισσότερες τράπεζες της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Η «ομαλοποίηση» του ελληνικού κλάδου συνεπάγεται επίσης πίεση στα περιθώρια δανείων με την πάροδο του χρόνου, με την Εθνική Τράπεζα να είναι το προτιμώμενο play στο μέτωπο των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, εν μέρει χάρη στην ισχυρή χρηματοδοτική της θέση (δείκτης δανείων/καταθέσεων 62%, <15% προθεσμιακές καταθέσεις).
Η Jefferies σημειώνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στους δείκτες NPE και στους δείκτες κάλυψης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δεν αποτυπώνονται επαρκώς στις προσδοκίες της αγοράς. Ενώ παραμένει σχετικά αισιόδοξη για τις ευρύτερες προοπτικές ποιότητας του ενεργητικού, βλέπει μια έντονη απόκλιση στις τάσεις των προβλέψεων.