THEPOWERGAME
Παρά λίγο πτώση πάνω από 3% η οποία συμβαίνει κάθε… οκτώ μήνες στο ΧΑ! Άτσαλο sell off στις 1.082 μονάδες, με τις πιέσεις στις τράπεζες να φτάνουν το -6,2% και με σημαντικές απώλειες στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με αυξημένες τις συναλλαγές, πάνω από 154 εκατ. ευρώ. Μεγάλος τζίρος σε πτωτική συνεδρίαση συνιστά και αγορές σε καλύτερες αποτιμήσεις, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Τέτοιες ποσοστιαίες απώλειες δε, έχει να δει η αγορά από τις… 5 Ιουλίου του 2022. Σημειωτέον ότι η αγορά βρέθηκε και πιο χαμηλά στις 1.075 μονάδες και το ποσοστό πτώσης τελικά ανήλθε σε 2,92%.
Η αβεβαιότητα επέστρεψε μετά τη τραγωδία στα Τέμπη, με τον χρόνο των εκλογών να αναβάλλεται ενώ την θέση της ευφορίας πήρε η επιφυλακτικότητα με χαρακτηριστικές τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
O Γενικός Δείκτης διέσπασε την πρώτη στήριξη των 1.100 μονάδων με επόμενη τις 1.050 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε την πρώτη στήριξη των 900 μονάδων και τις 878 μονάδες και οδεύει προς τις 850 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Alpha Bank -5,9% και ακολουθούν Πειραιώς -6,%, Eurobank -3,4% και Εθνική -2,4%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σε Τιτάν 5,32%, ΔΕΗ -5,16%, Μυτιληναίος -3,15%, Viohalco -2,44%, ΓΕΚ Τέρνα -2,88%.
Η έκθεση της Scope rating την Παρασκευή 3/3 δεν αναβάθμισε το ελληνικό χρέος, ενώ ακολουθεί η αξιολόγηση του Καναδικού οίκου DBRS στις 10 Μαρτίου που βαθμολογεί την Ελλάδα με BB high και σταθερές προοπτικές και η αξιολόγηση της Moody’s στις 17 Μαρτίου 2023 που βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Από σήμερα 6/3 μπήκε σε ισχύ και το νέο μέτρο του ΧΑ με δημιουργία κατηγορίας μετοχών χαμηλής διασποράς και με όριο διακύμανσης έως 10%.
Οι μετοχές Τrastor, Attica Bank, Καρέλιας, Prodea, Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Group και AVE μεταφέρονται σε αυτήν την κατηγορία.
Στο -10% άνοιξε η Attica Bank η οποία παραμένει κλειδωμένη, με 2,5 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα.
Στον αντίποδα, ήπια βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,44%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,53% και το γερμανικό 10ετές στο 2,71%.
Στα διεθνή, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις την Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να σταθμίζουν την επικείμενη νομισματική σύσφιξη και την επιθετική ρητορική των αξιωματούχων που εμφανίζονται αποφασισμένοι να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.