THEPOWERGAME
Κλείνει η στρόφιγγα στις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η άνοδος του πληθωρισμού, που συμπαρασύρει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και βεβαίως της ΕΚΤ να αυξήσουν τα επιτόκια, δεν επιτρέπει στις εισηγμένες να καταφύγουν στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων για να ενισχύσουν τα κεφάλαια κίνησης και τις επενδύσεις τους. «Ούτε ένας φάκελος δεν έχει έρθει στο γραφείο», τόνιζε πηγή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο powergame.gr. «Η άνοδος των επιτοκίων καθιστά το κόστος χρήματος ακριβότερο, ακόμα και για τις εκδόσεις ομολόγων που απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές και θα θέλουν να πληρωθούν με υψηλότερο επιτόκιο από τα τρέχοντα».
Το κουπόνι για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αν σκέφτονταν να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια θα έφτανε ακόμα και το 7%. Μία τέτοια απόδοση ουσιαστικά απαιτεί σταθερή αύξηση τζίρου πάνω από 20% και καθαρής κερδοφορίας 10% για όσα χρόνια κρατάει η έκδοση για να έχει την ασφάλεια η επιχείρηση της έγκαιρης καταβολής των τόκων στους δανειστές ιδιώτες επενδυτές και οι τελευταίοι, την ασφάλεια ότι θα πληρώνονται στο τέλος κάθε προγραμματισμένης περιόδου. Για τον λόγο αυτό, έχουν παγώσει οι αιτήσεις από τις εισηγμένες οι οποίες καταφεύγουν στον παλιό, παραδοσιακό τρόπο, αυτό του απευθείας τραπεζικού δανεισμού, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις γραμμές χρηματοδότησης που έχουν ανοίξει στα χρόνια δραστηριοποίησής τους με τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι , σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην περίοδο 1.1.2022 έως 15.12.2022 είχαν πραγματοποιηθεί τέσσερις μόλις εκδόσεις συνολικού ύψους 530 εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά, με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο και μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση 3,95%. H πρώτη έκδοση έγινε από την Premia στις 25/1 αντλώντας 100 εκατ. ευρώ, η δεύτερη από την SafeBulkers στις 11/2 με 100 εκατ., η τρίτη από την Lamda στις 12/7 για 230 εκατ. ευρώ και η τέταρτη από την CPLP στις 26/7 αντλώντας 100 εκατ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί στις διεθνείς αγορές πέντε νέες εκδόσεις συνολικού ύψους 2,375 δισ. ευρώ με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο 2,86% (μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση 2,88%) και στην εγχώρια αγορά επτά νέες εκδόσεις συνολικού ύψους 1,42 δισ. ευρώ με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο και μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση 2,36%.
Πάντως, είναι σημαντικό ότι οι ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν περιορισμένες ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων που έληξαν το 2022 ή λήγουν φέτος, μόνο 115 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία των τίτλων που έχουν εκδοθεί από ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (πλην τραπεζών δηλαδή) μέσω θυγατρικών τους σε διεθνείς αγορές από το 2013 έως σήμερα ανέρχεται σε περίπου 12,6 δισ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διεθνείς αγορές έχουν καταστεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης επενδύσεων και αναχρηματοδότησης χρέους για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανικές και εξαγωγικές.
Η αξία των υφιστάμενων εκδόσεων, δηλαδή αν συνυπολογιστούν οι εκδόσεις, οι λήξεις και οι αποπληρωμές, ανέρχεται σε περίπου 5,2 δισ. ευρώ.