THEPOWERGAME
Νέο προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε η Bank of America στους επενδυτές για το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα σταματήσει και θα… διορθωθεί, και μάλιστα με θόρυβο.
Η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών αντικατοπτρίζει μια επιτάχυνση ανάπτυξης που έχει ήδη συμβεί, όχι μια επιτάχυνση της οικονομίας που βρίσκεται μπροστά, όπως τονίζει, προσθέτοντας πως οι χρηματοοικονομικές συνθήκες της πραγματικής οικονομίας επιδεινώνονται απότομα ως απάντηση στην επιθετική νομισματική σύσφιξη. «Το βασικό μας σενάριο για απότομη αποδυνάμωση της ανάπτυξης και βουτιά των μετοχών της ΕΕ, παραμένει», όπως επισημαίνει η BofA.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί σε νέα της έκθεση, ορισμένοι δείκτες των οικονομικών συνθηκών των ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει πρόσφατα, αυξάνοντας τις ελπίδες των επενδυτών για βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και αποδόσεων στις αγορές. Ωστόσο, η BofA πιστεύει ότι το σήμα από αυτούς τους δείκτες είναι λιγότερο σχετικό για τις μακροοικονομικές προοπτικές και τις προοπτικές της αγοράς από ό,τι γενικά εκτιμάται, για τους εξής λόγους:
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η αναπτυξιακή δυναμική έχει βελτιωθεί, όχι ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται: οι δείκτες χρηματοοικονομικών συνθηκών βασίζονται σε χρηματοοικονομικές μεταβλητές που αφορούν τα assets, όπως οι τιμές των μετοχών, τα πιστωτικά spreads και το δολάριο ΗΠΑ, που κινούνται σύμφωνα με τον μακροοικονομικό κύκλο, αντί να τον «οδηγούν». Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν ως απάντηση στην απότομη επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, με τη βοήθεια των εταιρειών που μειώνουν τις εκκρεμείς παραγγελίες τους. Δηλαδή, οι λιγότερο «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες αντικατοπτρίζουν μια επιτάχυνση ανάπτυξης που έχει ήδη συμβεί, όχι μια επιτάχυνση που βρίσκεται μπροστά, τονίζει η BofA.
Επίσης, όπως προειδοποιεί, το να γίνει κάποιος πιο θετικός στις μετοχές λόγω της χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών συνεπάγεται τεράστιο κίνδυνο, καθώς η χαλάρωση αυτών των συνθηκών απλώς αντανακλά το γεγονός ότι οι τιμές των assets έχουν αυξηθεί. Λαμβάνοντας αυτό ως λόγο για να στραφεί κάποιος πιο θετικά στις αγορές ισοδυναμεί με το επιχείρημα ότι οι προοπτικές για τις τιμές των μετοχών έχουν βελτιωθεί επειδή οι… τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί. «Αν μη τι άλλο, μετά το ράλι, περισσότερα καλά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί στις τιμές των μετοχών και απομένουν λιγότερα περιθώρια για άνοδο» όπως τονίζει η BofA. Στην πραγματικότητα, οι πολύ χαλαρές οικονομικές συνθήκες ήταν ιστορικά ισχυρά σήματα «πώλησης» για τις αγορές (π.χ. τον Οκτώβριο του 2007, τον Ιανουάριο του 2018 και τον Νοέμβριο του 2021), όπως τονίζει.
Τέλος, όπως προσθέτει, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες της πραγματικής οικονομίας επιδεινώνονται απότομα ως απάντηση στη σκληρή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής: οι πιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη γίνονται αυστηρότερες σε βαθμό που συνήθως παρατηρείται μόνο σε περιόδους ύφεση, ενώ η ανάπτυξη του νομισματικού δείκτη Μ1 και στις δύο περιοχές έχει επιβραδυνθεί απότομα, υποδηλώνοντας ασθενέστερη ανάπτυξη στη συνέχεια.
Έτσι, η BofA καταλήγει με το εξής μήνυμα: «Παραμένουμε αρνητικοί για τις μετοχές. Ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι αναμφισβήτητα ισχυρά, παραμένουμε τοποθετημένοι για μια απότομη απώλεια της δυναμικής της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, δεδομένων των ενδείξεων από την επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών της πραγματικής οικονομίας. Αυτό είναι σύμφωνο με πιθανή πτώση κατά 20% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 έως τρίτο τρίμηνο και 15% υποαπόδοση στις κυκλικές μετοχές έναντι αμυντικών».