THEPOWERGAME
Η Ρωσία παρέμεινε η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή αργού πετρελαίου της Κίνας το 2022, ακολουθώντας τη Σαουδική Αραβία. Το Πεκίνο επωφελήθηκε από τα χαμηλού κόστους ρωσικά βαρέλια, σύμφωνα με το Reuters.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 8% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε 86,25 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχεί σε 1,72 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.
Τον Δεκέμβριο, εισήγαγε 6,47 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, ή 1,52 εκατομμύρια bpd, σε σύγκριση με 1,7 εκατομμύρια bpd την ίδια περίοδο το 2021. Τα υποστηριζόμενα από το κράτος διυλιστήρια της Κίνας έκλεισαν την αγορά ρωσικού πετρελαίου από τον Νοέμβριο, αλλά τα ανεξάρτητα διυλιστήρια συνέχισαν να αγοράζουν από ενδιάμεσους εμπόρους που κανονίζουν τη ναυτιλία και την ασφάλιση, προστατεύοντάς τους από τον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων.
Η Σαουδική Αραβία απέστειλε συνολικά 87,49 εκατομμύρια τόνους αργού στην Κίνα το 2022, που αντιστοιχεί σε 1,75 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο του 2021. Τα υποστηριζόμενα από το κράτος διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας εκπλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό τις προθεσμιακές τους συμβάσεις με τη Σαουδική Αραβία το 2022 παρά την υποτονική εγχώρια ζήτηση.
Τέλος, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παραμείνει βασικός, αν όχι ο κυρίαρχος, εξαγωγέας αργού στην Κίνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Xi Jinping στο Ριάντ τον Δεκέμβριο, όπου είπε στους ηγέτες του Κόλπου ότι η Κίνα θα εργαστεί για να αγοράσει πετρέλαιο σε κινεζικό γιουάν, αντί σε δολάρια ΗΠΑ.