THEPOWERGAME
Λαμβάνει τα μέτρα της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρακολουθώντας κάθε κίνηση που πιθανώς προκαλεί αθέμιτη κερδοσκοπία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην αγορά. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για το 2023 προβλέπεται πλέον η αυτοματοποίηση της υποβολής ημερήσιας μεταβολής ανοικτών θέσεων. Σε όποια μετοχή ανοίγουν θέσεις short selling (ανοιχτές πωλήσεις), θα υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης μέσα στη μέρα από το επενδυτικό κοινό.
Ταυτόχρονα, η Κεφαλαιαγορά ενημερώνει πλέον τις εισηγμένες ότι θα υπάρχει διαρκής εποπτεία των γνωστοποιήσεων στις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις.
Επιχειρεί να βάλει τέλος στην εσωτερική και προνομιακή ενημέρωση, που, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, έχει οδηγήσει σε αλλοίωση των τιμών των μετοχών. Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την τρέχουσα χρονιά, κάνει λόγο για αποτροπή περιπτώσεων κατάχρησης της αγοράς, διασφαλίζοντας ότι οι εποπτευόμενες εταιρείες και οι εκδότες κινητών αξιών προστατεύουν τις εμπιστευτικές πληροφορίες κατάλληλα και οι εκδότες κινητών αξιών προβαίνουν σε έγκαιρες και ακριβείς γνωστοποιήσεις, για την υποστήριξη της διαφάνειας στην αγορά.
Επίσης, η ΕΚ θα παρέχει τη συνδρομή της στην καταστολή του οικονομικού εγκλήματος στον χώρο της Κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένων της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της κατάχρησης αγοράς.
Στο στόχαστρο της Επιτροπής και οι ΑΕΠΕΥ και οι εταιρείες Forex, που πολλές φορές δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα υπάρχουν παρακολούθηση και καταστολή περιπτώσεων αδειοδοτημένων από την ΕΚ εταιρειών οι οποίες ενδέχεται να προωθούν ακατάλληλα χρηματοπιστωτικά μέσα και υπηρεσίες σε επενδυτές, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που οι ψηφιακές υπηρεσίες καθιστούν πιο γρήγορη και ευκολότερη από ποτέ τη συμμετοχή των επενδυτών.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΚ για το 2023 αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο του οργανισμού στη διασφάλιση της ανάπτυξης της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στο εξωτερικό περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία. Είναι ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση του ετήσιου σχεδιασμού της ΕΚ, με εργαλεία κυρίως τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τους ίδιους πόρους της ΕΚ.
Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηριχθεί σειρά έργων της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα:
- Εισαγωγή συστήματος επιτήρησης της αγοράς (Market Surveillance system), το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την υπάρχουσα υποδομή της ΕΚ, όσον αφορά την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συναλλαγών, επιτρέποντας την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών και εποπτικών υπηρεσιών της.
- Εισαγωγή συστήματος συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και παρακολούθησης δεδομένων. Η ενοποίηση όλων των δεδομένων που συλλέγονται επί του παρόντος (και στο μέλλον) από το προσωπικό του ΕΚ θα επιτρέψει την πολυδιάστατη ανάλυση, ανασκόπηση και επισκόπηση των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς, τη λεπτομερή ρύθμιση των διαδικασιών και των παρεμβάσεων, όπως απαιτείται για τη διατήρηση μιας υγιούς και αναπτυσσόμενης Κεφαλαιαγοράς.
- Κυβερνοασφάλεια, άμυνα και ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (και ανάκτηση καταστροφών), με την υλοποίηση ενός συστήματος για να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα σχετικά με την άμυνα και την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (cyber defense and cyber resilience – CDR) της ΕΚ. Σημειώνεται ότι το προαναφερόμενο έργο για την ΕΚ εγκρίθηκε το 2022 και η υλοποίησή του θα εκκινήσει το 2023, ενώ η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα πραγματοποιηθεί το 2025.