THEPOWERGAME
Οι χρηματιστηριακές εταιρείες του Καζακστάν ενήργησαν ως μεσάζοντες σε αγοροπωλησίες ρωσικών ομολόγων ύστερα από την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για τον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα στην Ουκρανία. Η αρμόδια υπηρεσία για τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών του Καζακστάν επιβεβαίωσε πως συναλλαγές, συνολικού ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, με ρωσικά ομόλογα έχουν πραγματοποιηθεί από τον περσινό Μάρτιο, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την εισβολή που διέταξε η Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι εταιρείες εκπροσωπούσαν, κυρίως, πελάτες από το Καζακστάν και τη Ρωσία, αγοράζοντας τίτλους έναντι χαμηλότερου αντίτιμου από επενδυτές που επιδίωκαν να βγουν από τη συγκεκριμένη αγορά χρέους όσο συσσωρεύονταν χρηματοοικονομικές κυρώσεις από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το Καζακστάν είναι μια παγιδευμένη χώρα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, θέλοντας να διατηρήσει τους ιστορικούς θεσμούς με τη Μόσχα αλλά διαβεβαιώνοντας την Ε.Ε πως θα την βοηθήσει στην καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το 48,7% των συναλλαγών έγιναν για την εξυπηρέτηση πελατών από το Καζακστάν και το 41,4% από τη Ρωσία, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σλοβακία. Επιβεβαιώνεται έτσι το αμερικανικό πρακτορείο που προ ενός μηνός είχε αποκαλύψει πως οι χρηματιστηριακές εταιρείες του Καζακστάν αγόραζαν ρωσικά ομόλογα τους προηγούμενους μήνες έναντι ελκυστικού αντίτιμου καθώς ξένοι επενδυτές ήθελαν να αποδεσμευτούν από αυτά.
Προηγουμένως το κεντρικό αποθετήριο τίτλων του Καζακστάν είχε ανακοινώσει πως μέσα σε οκτώ μήνες είχε πολλαπλασιαστεί 100 φορές ο όγκος των κρατικών τίτλων της Ρωσίας. Μέσα από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων γίνεται φύλαξη και μεταβίβαση χρεογράφων των συμμετεχόντων, όπως είναι οι εταιρείες επενδύσεων και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με τα στοιχεία αυτά θεμελιώνονται σενάρια που θέλουν το Καζακστάν να έχει λειτουργήσει ως πίσω πόρτα στους ξένους επενδυτές που ήθελαν να απαλλαχθούν από χρηματοοικονομικές επενδύσεις στη Ρωσία, η οποία περιθωριοποιείται από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω των δυτικών κυρώσεων που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνει το αμερικανικό κέντρο ερευνών Atlantic Council, το Καζακστάν είναι παραδοσιακά σύμμαχος της Ρωσίας. Μοιράζονται κοινή ιστορία και τα μεγαλύτερα σύνορα στον κόσμο, συνεργάζονται σε θέματα ασφαλείας και ταυτίζονται οι οικονομίες τους.
Αλλά ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κάσιμ-Τζόμαρτ Τόκαγιεβ, έχει ξεκαθαρίσει στο Κρεμλίνο πως δεν εγκρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία όταν η Ινδία και η Κίνα τηρούν ουδέτερη στάση. Απείχε από ψηφίσματα του ΟΗΕ αντί να στηρίξει τη Ρωσία, ενώ πέρσι τον Νοέμβριο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκε την Αστάνα, πρωτεύουσα της χώρας. Οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους στο εμπόριο, την ενέργεια, την ψηφιακή τεχνολογία και τα logistics.