THEPOWERGAME
Με πάνω από 11 δισ. ευρώ EBITDA για τις εισηγμένες αναμένεται να κλείσει η φετινή χρονιά, μετά τα αποτελέσματα ρεκόρ που ανακοίνωσαν για το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εικόνα των λειτουργικών κερδών σαφώς και έχει επηρεαστεί από τα «υπερκέρδη» που έχουν καταγραφεί στον κλάδο ενέργειας, αφού τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας συνεισφέρουν στο σύνολο των εισηγμένων πάνω από 3 δισ. ευρώ (π.χ. Motor Oil , ΕΛΠΕ).
Η επίδοση αυτή μπορεί να επηρεάζεται από τις τιμές των περιθωρίων διύλισης και της αύξησης της ζήτησης είναι όμως κατά το κύριο μέρος της οργανική. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες εταιρείες που έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση που επικρατεί στις τιμές ενέργειας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , Μυτιληναίος), ωστόσο οι επιδόσεις δεν είναι λογιστικές, συνδέονται με ταμειακή ρευστότητα και έχουν πίσω τους σημαντικές επενδύσεις που ολοκληρώνονται υποστηρίζοντας μέρος της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας όταν υπάρξει αποφόρτιση του περιβάλλοντος από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Είναι εντυπωσιακό δε ότι με 8,4 δισ. ευρώ λειτουργικά κέρδη στο εννεάμηνο για το σύνολο των εισηγμένων, το 21% αυτών βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας από το εννεάμηνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, το ιστορικό υψηλό με βάση το συγκρίσιμο δείγμα εταιρειών στα λειτουργικά κέρδη είναι 10,9 δισ. ευρώ και σημειώθηκε κατά την περσινή χρήση. Στο 85,2% των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει συνοπτικά μεγέθη εννεαμήνου το 78% εμφανίζουν κέρδη, μια ικανοποιητική εικόνα που έρχεται σε συνέχεια ενός πολύ δυνατού εξαμήνου.
Μετά την πληρωμή σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε μερίσματα η ταμειακή θέση εμφανίζεται μειωμένη κατά 8,5%. Παράλληλα, διαπιστώνει κανείς από τα διαθέσιμα στοιχεία των εισηγμένων ότι ο καθαρός δανεισμός έχει αυξηθεί κατά 17% λόγω και της αύξησης των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και λιγότερο της έντασης κεφαλαίου σε νέες επενδύσεις. Η αύξηση του καθαρού δανεισμού είναι αφενός προϊόν της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων και της αύξησης του βραχυπρόθεσμου σκέλους κατά 16,9%.
Την ίδια ώρα, οι εταιρείες με ζημιές στο εννεάμηνο ανέρχονται σε 30 εκ των οποίων οι 12 εμφανίζουν ζημιές μικρότερες από πέρσι, κάτι που δεν αποκλείεται να αλλάξει την εικόνα τους στο τέταρτο τρίμηνο, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τρίτο τριμήνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά, τα επίπεδα κερδοφορίας είναι ισχυρά, αφού εκτός από τον κλάδο της ενέργειας και τα διυλιστήρια, οι περισσότερες εταιρείες που εμπλέκεται με τον τουρισμό είχαν ισχυρές θετικές επιδράσεις σε τζίρο που μεταφράστηκε σε κέρδη και ιστορικές επιδόσεις: Aegean, Μοτοδυναμική Autohellas, Επιχειρήσεις Αττικής, ΑΝΕΚ και ξενοδοχεία είχαν ίσως το καλύτερο τρίτο τρίμηνο όλων των εποχών και από ότι φαίνεται το ίδιο θα συμβεί και με το τέταρτο τρίμηνο.