THEPOWERGAME
Με τη μεγαλύτερη μανία από το 1967 αγοράζουν φέτος χρυσό οι Κεντρικές Τράπεζες. Στόχος τους είναι να θωρακίσουν τις οικονομίες τους απέναντι στην οικονομική αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και στον πληθωρισμό που μειώνει την αγοραστική δύναμη. Η χώρα με τις περισσότερες αγορές του πολύτιμου μετάλλου φέτος είναι η Τουρκία, η οποία πρόσθεσε στο θησαυροφυλάκιό της 103 τόνους χρυσού το 2022 και ακολουθεί η Αίγυπτος, το Ουζμπεκιστάν, το Ιράκ, η Ινδία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Τουρκία έχει λόγο που αγοράζει χρυσό. Εκτός από τις όποιες γεωπολιτικές ανησυχίες έχει, εμφανίζει ταυτόχρονα μεγάλο έλλειμμα στα συναλλαγματικά της αποθέματα, γιατί από το 2018 έως και πέρυσι, προσπαθούσε να εμποδίσει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, αγοράζοντας το τουρκικό νόμισμα με τα δολάρια που διέθετε η Κεντρική της Τράπεζα. Έτσι, λοιπόν, με την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά, οι αγορές χρυσού είναι ένας τρόπος να αυξήσει τα διαθέσιμα της κεντρικής της τράπεζας.
Ο ρόλος και η αξία του χρυσού σήμερα
Ο χρυσός θεωρείται το «πιο αποθεματικό» των αποθεματικών που μπορεί να διαθέτει μία χώρα. Ιδιαίτερα σήμερα, ο χρυσός παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς παραδοσιακά προστατεύει από τον γεωπολιτικό κίνδυνο και αποτελεί πυλώνα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και ανθεκτικότητας, σε περιόδους εντάσεων και κρίσεων. Άλλοι τον προτιμούν, γιατί θωρακίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και άλλοι γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Κάθε Κεντρική Τράπεζα θέλει να έχει αρκετό χρυσό στα συναλλαγματικά της αποθέματα, κάτι που αποδεικνύεται από τη μανία απόκτησης χρυσού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Η τάση είναι έντονα ανοδική από την κρίση του 2008-09 και μετά, με αποτέλεσμα σήμερα τα επίσημα παγκόσμια αποθέματα χρυσού να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974 κοντά στους 36.700 τόνους.
Ο χρυσός, επίσης, διατηρεί τον παραδοσιακό του ρόλο, παραμένοντας ένα από τα πιο ασφαλή εργαλεία στον κόσμο, το οποίο ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες στις αγορές, ξεχωρίζει για τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη που προσδίδει σε όσους τον κατέχουν.
Η αγορά χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες
Για την ιστορία, τον περασμένο Οκτώβριο, που είναι ο πιο πρόσφατος μήνας που δίνει στοιχεία το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν για να προσθέσουν στα συναλλαγματικά τους αποθέματα 31 τόνους περισσότερους απ’ όσους πούλησαν. Ο πιο ενεργός αγοραστής του Οκτωβρίου ήταν τα ΗΑΕ τα οποία πρόσθεσαν 9 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού και μάλιστα υπερδιπλάσια από τη δεύτερη Γερμανία, ακολουθεί η Ιταλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Κίνα, Ελβετία, Ιαπωνία, Ινδία και Ολλανδία.
Η τιμή spot του χρυσού βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίπεδο των 1.800 δολαρίων, έχοντας σημειώσει άνοδο περίπου 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στις αρχές Μαρτίου του 2022 ο χρυσός ενισχύθηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η τιμή του στη συνέχεια υποχώρησε έως τα 1.630 δολάρια τον Οκτώβριο για να ανακάμψει στα 1.800 δολάρια σήμερα.