THEPOWERGAME
Κεφάλαια… υπάρχουν και όσοι διαθέτουν ρευστότητα αναζητούν τους πιο «έξυπνους» τρόπους επένδυσης. Στο σημερινό περιβάλλον, μεγάλο έδαφος κερδίζουν τα εταιρικά ομόλογα, τα οποία προσφέρουν υψηλές αποδόσεις καθώς και άλλα, πιο «σοφιστικέ» προϊόντα όπως τα RITS, που παράγουν εισόδημα από το real estate.
Μιλώντας για επένδυση, δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να ανήκει στη λίστα των εκατομμυριούχων για να έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά σίγουρα να έχει μια ισχυρή καταθετική βάση. Υπάρχουν εταιρικά ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ως ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 100.000 ευρώ και άλλα, στα οποία μπορεί κάποιος να μπει και με 10.000 ή 15.000 ευρώ.
«Αυτό που έχει σημασία», όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, «είναι να γνωρίζει ο επενδυτής ότι αναλαμβάνει τον κίνδυνο (χρεοκοπίας) του εκδότη. Γι’ αυτό και αυτού του είδους τις αγορές τις κάνεις μόνο αν εμπιστεύεσαι τον εκδότη».
Ανάλογα με την κάθε έκδοση, τη διάρκεια, το προφίλ, τις προοπτικές και τις αξιολογήσεις, κάθε εταιρικό ομόλογο προσφέρει εντελώς διαφορετική απόδοση. Το πλεονέκτημα είναι ότι η απόδοση στη λήξη είναι εγγυημένη, είναι σαφώς υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλου είδους απόδοση σε προϊόν που δεν έχει ρίσκο, όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις (πλην το ρίσκο του εκδότη που είναι το μοναδικό που αναλαμβάνει ο επενδυτής).
Γιατί τώρα θέλουν όλοι εταιρικά ομόλογα
Το τελευταίο διάστημα, εκδηλώνεται ένα μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικό κοινό που προτιμά να αγοράσει εταιρικά ομόλογα αντί να συλλέξει έναν μεγάλο όγκο μετοχών από το Χρηματιστήριο, ειδικά από τις εξαιρετικά υποτιμημένες – και με τη «βούλα» της Morgan Stanley όπως αποδείχτηκε στην πρόσφατη έκθεση της – τραπεζικές μετοχές.
Ο λόγος είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, που ξεκινά ότι συγκριτικά με άλλες τοποθετήσεις όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις, τα εταιρικά ομόλογα έχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις, στο επίπεδο του 4%-5% και δεν απαιτούν την καθημερινή «έννοια» παρακολούθησης εκ μέρους του κατόχου τους. Η απόδοση στη λήξη είναι συγκεκριμένη και το μόνο ρίσκο, όπως προαναφέρθηκε, είναι η χρεοκοπία του εκδότη (της επιχείρησης που εκδίδει τα ομόλογα).
Η πτώση στις τιμές των ομολόγων που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα, έκανε τους τίτλους αυτούς ακόμη πιο ελκυστικούς, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τον γνωστό κανόνα ότι όταν οι τιμές πέφτουν, οι αποδόσεις ανεβαίνουν.
Στη λογική αυτή αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα όπως αυτό του Μυτιληναίου που έχει 5% απόδοση στη λήξη (Οκτώβριος 2026), με μίνιμουμ ποσό τα 100.000 ευρώ.
Η απόδοση προφανώς εξαρτάται από ποια τιμή θα το αγοράσει ο επενδυτής. Στις 24/11 μπορούσε κάποιος να το αγοράσει κοντά στα 90.000 ευρώ και αυτό ήταν μια καλή ευκαιρία καθώς στη λήξη, θα έπαιρνε τα 100.000 ευρώ και ένα κουπόνι 2,25% κατ ‘έτος, κλειδώνοντας μια συνολική απόδοση πάνω από 5%.
Αν η τιμή ήταν 95.000 ή και 103.000 (τιμές που υπήρξαν) , οι αποδόσεις προφανώς και θα είναι τελείως διαφορετικές.
Αντίστοιχη υψηλή απόδοση 4,14% στη λήξη (Ιούλιος 2026) έχει η Motor Oil, η οποία έδωσε και επιπλέον έκτακτο μέρισμα στους μετόχους της αλλά αυτό δεν αφορά τους ομολογιούχους που αγοράζουν τίτλους.
Απόδοση 4,5% προσφέρει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του Ομίλου Στασινόπουλου με πολύ μικρότερα ελάχιστα ποσά των 10.000 και 15.000 ευρώ. Πρόσφατα η τιμή για 100.000 ευρώ ήταν 88.300 δίνοντας απόδοση τελική στο 4,20%. ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και πλήθος άλλων επιλογών έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, ακόμη και για μεσαίου βεληνεκούς πορτοφόλια.
Τα RITS και γιατί αφορούν και πιο «μικρά» πορτοφόλια
Όσο για τα RITS (Real Estate Investment Trusts) που ακόμη δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, αποτελούν επίσης πόλο έλξης για επενδύσεις καθώς συνδυάζουν μεγάλη διασπορά κινδύνου χωρίς να απαιτούν μεγάλο ύψος κεφαλαίων.
Πρόκειται για εταιρίες διαχείρισης και επένδυσης ακινήτων, με δομή που θυμίζει Αμοιβαίο Κεφάλαιο και παράγουν εισόδημα από δραστηριότητα στο real estate, προσφέροντας στους μεριδιούχους πολύ υψηλές αποδόσεις καθώς βάσει του πλαισίου λειτουργίας τους, είναι υποχρεωμένες το 80% – 90% (κάποιες φορές και το 100%) των κερδών τους να το διανέμουν στους επενδυτές. Ενός πιο «σοφιστικέ» τρόπος για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για πιο απλά πορτοφόλια καθώς δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μεγάλη ρευστότητα για να τοποθετηθεί στα RITS.