THEPOWERGAME
Στις εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις του δολαρίου στις προθεσμιακές καταθέσεις αναζητούν καταφύγιο όσοι έχουν ρευστότητα σε αμερικανικό νόμισμα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που «φλερτάρουν» με τη μετατροπή ευρώ – δολαρίου για να κερδίσουν από τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία.
Αναγνωρίζοντας, βέβαια, ότι ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο συναλλαγματικός κίνδυνος (έναν μόλις μήνα πριν, το μέγιστο ευρώ δολαρίου ήταν στο 0,95).
Τα «καλά νέα» είναι ότι πρόκειται για καταθέσεις προθεσμίας και όχι μια τοποθέτηση με ρίσκο (όπως ένα επενδυτικό προϊόν) και ότι μπορεί να αφορά και μικρά σχετικά πορτοφόλια, αφού το ελάχιστο ποσό κατάθεσης μπορεί να είναι τα 5.000 ευρώ (σε ξένη τράπεζα είναι 20.000 ευρώ). Οι αποδόσεις που προσφέρονται είτε για ένα μήνα είτε για ένα έτος είναι εξαιρετικά υψηλές, με τα επιτόκια να φθάνουν έως το 4,7% -4,9% για τους 12 μήνες, ξεκινώντας με βάση το 3,10% – 3,20%.
Τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα ελληνικές και ξένες τράπεζες στην ελληνική αγορά, είναι άκρως ανταγωνιστικά των ξένων τραπεζών στο εξωτερικό, που επίσης έχουν «ανεβάσει» το επίπεδο της τιμολόγησης αλλά που δεν ξεπερνούν το 2,80% για διάστημα από 1 έως 3 μήνες.
Είναι σαφές ότι το δολάριο αποζημιώνει σημαντικά σήμερα όσους έχουν ήδη λογαριασμό σε αμερικάνικο νόμισμα. Ειδικά ενόψει της νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed κατά 0,50%, όπως προβλέπεται για τον Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα ανεβούν ακόμη υψηλότερα και όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές στο powergame.gr, αυτή θα είναι η κυρίαρχη τάση μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2023 (με βάση τα σημερινά δεδομένα).
Σήμερα, τα αμερικανικά διατραπεζικά επιτόκια του δολαρίου είναι στο 4% και οι εκτιμήσεις της αγοράς το βλέπουν στο 5%-5,25% στους τρεις πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.
Βέλτιστη επιλογή ή καταστροφή
Μιλώντας σχετικά στο powergame.gr στελέχη του private banking μεγάλων τραπεζών, αναφέρουν ότι ναι μεν υπάρχει μία μερίδα κοινού που «φλερτάρει» με τις υψηλές αποδόσεις σε δολάριο και σκέφτεται να μετατρέψει τα ευρώ του προκειμένου να κερδίσει από τα επιτόκια ή και από τη συναλλαγματική ισοτιμία ανάλογα με τη χρονική στιγμή. Όμως, αυτό, μπορεί να είναι μία βέλτιστη επιλογή για κάποιον επενδυτή (στο πλαίσιο της διασποράς του χαρτοφυλακίου του) ή μια καταστροφή για έναν άλλον (λόγω του συναλλαγματικού ρίσκου). Είναι μια προσωποποιημένη επιλογή που βασίζεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους.
Αν κάποιος έχει διαθέσιμη ρευστότητα γύρω στις 20.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ, που μπορεί να κλειδώσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα και δεν επηρεάζει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό, θα μπορούσε με βάση τη σημερινή συγκυρία να τα μετατρέψει σε δολάρια, εκμεταλλευόμενος την καλή ισοτιμία ευρώ δολαρίου.
Χθες, συγκεκριμένα, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου πήγε στο 1,0470 (έχοντας κάποια στιγμή ανέβει στο 1,0497) που σημαίνει ότι αν μετέτρεπε 100.000 ευρώ θα έπαιρνε 104.970 ή 104.470 δολάρια.
«Άλλωστε, το μέγιστο του δολαρίου», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, « θα το δούμε κατά το Μάρτιο του 2023 καθώς η Fed κινείται επιθετικά».
Βεβαίως, πρέπει να συνυπολογισθεί και το κόστος της προμήθειας, που όσο μικρό είναι το κεφάλαιο τόσο «ληστρική» μπορεί να γίνει. Σήμερα, για ποσό 5.000 ευρώ η προμήθεια μπορεί να είναι απαγορευτική. Όσο ανεβαίνει ο πήχης στο ποσό της κατάθεσης, η προμήθεια υποχωρεί αισθητά. Ενδεικτικά για κατάθεση 20.000 ευρώ, η προμήθεια είναι μόλις 7 τοις χιλίοις.
Το συναλλαγματικό ρίσκο θα πρέπει να είναι σε γνώση όσων ορέγονται τις δολαριακές αποδόσεις, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, εφιστώντας την προσοχή. Όπως αντίστοιχα, έπρεπε να ήταν ενημερωμένοι όσοι έπαιρναν δάνειο σε ελβετικό φράγκο τότε που τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά.