THEPOWERGAME
Άγαρμπο profit taking σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί πολύ κοντά στα χαμηλά ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 907,06 μονάδες με απώλειες 1,15%. Χωρίς ισχυρό τζίρο, κοντά στα 43 εκατ. ευρώ, οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους. Με εξαίρεση τη Motor Oil και τον ΟΠΑΠ, με κίνηση στα 18,70 και κέρδη πάνω από 1,4% και στα 13 ευρώ με λιγότερο από 1%, στις υπόλοιπες μετοχές φάνηκε διάθεση κατοχύρωσης ρευστότητας και επαναπροσδιορισμούς θεσεων.
Η προσοχή της αγοράς βεβαίως, στρέφεται στο διήμερο συνέδριο 28-29/9 στο Λονδίνο που διοργανώνει η ΕΧΑΕ με τη Morgan Stanley, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήρε κάθε αμφιβολία που ενδεχομένως έχουν οι ξένοι για τις εκλογές και την πολιτική σταθερότητα, αναφέρονται ότι θα υπάρχει διάστημα μερικών εβδομάδων με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Σημειωτέον, ότι η εκδήλωση στο Λονδίνο γίνεται σε πολύ καλή χρονική συγκυρία, καθώς η αγορά έχει ανακάμψει σημαντικά, έχει βελτιωθεί η επενδυτική ψυχολογία και τα αποτελέσματα των εταιρειών παραπέμπουν σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις.
Εν τω μεταξύ, τρεις συνεδριάσεις έμειναν για το κλείσιμο του Νοεμβρίου καθώς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια «κλείνουν » τα βιβλία τους όποτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα διαπιστωθεί αν η τελευταία ανοδική κίνηση απορρέει από τις κινήσεις ωραιοποίησης.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -2,59% από -3,51% χαμηλό ημέρας και ακολούθησαν Eurobank -2,19%, Εθνική -1,83% και Alpha Bank -1,73%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν οι δεικτοβαρείς ΔΕΗ -3,1%, ΟΤΕ -2,47%….ενώ ανοδικά ξεχώρισαν κινείται η Motor Oil -1,1%..
Στην αγορά ομολόγων, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αποκλιμάκωση απόρροια των προσδοκιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνονται…
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει στο 5% ενώ το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις άγγιξαν το 4%.
Πάντως, οι αναλυτές μιλούν για μία γεμάτη εβδομάδα, αφού την Τετάρτη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής θα ενταχθεί στην σύνθεση του MSCI Global Standard στην καθιερωμένη εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Την Πέμπτη θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Ελλάκτωρ ενώ την ίδια μέρα θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Bank από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στο εξωτερικό σήμερα, οι αγορές κλυδωνίζονται από την αμφισβήτηση του Σι στην Κίνα, τη στιγμή που ο κορονοϊός δείχνει πάλι τα δόντια του. Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις «σημαντικού ειδικού βάρους» επιστρέφουν αρχής γενομένης από την ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού Νοεμβρίου σε Γερμανία (29/11 Εκτ. 10,3%) και Ευρώπη (30/11 Εκτ. +10,4%). Στις ΗΠΑ το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα στοιχεία επιδομάτων ανεργίας Νοεμβρίου (Δευτέρα 28/11 Εκτ. 170Κ) και οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου (εκτ. +2,7%) την προσεχή Τετάρτη 30/11.
Πάνω από 3% οι απώλειες στην ΔΕΗ, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις που βγήκαν στις τράπεζες μετά τις πληροφορίες που θέλουν παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα εξυπηρέτησης των δανείων. Κλείσιμο κάτω από τα 7 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ, πάνω από 2,4% η πτώση στον ΟΤΕ, στα 15 ευρώ, πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα οι απώλειες στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 19,84 διολίσθησε η Τέρνα Ενεργειακή, στα 17,62 ο Μυτιληναίος.
ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 42,76 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 16.229.815 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,35%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+1,99%), της Motor Oil (+1,41%) και του ΟΠΑΠ (+0,78%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-3,10%), της Πειραιώς (-2,59%), του ΟΤΕ (-2,47%), της Eurobank (-2,19%), της Elvalhalcor (-2,04%) και της Εθνικής (-1,83%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+0,89%) και των Ταξιδιών (+0,72%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-2,48%), των Τραπεζών (-2,02%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,01%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η MIG διακινώντας 4.552.607 και 3.941.094 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Τέρνα Ενεργειακή με 6,96 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 6,60 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 72 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωστήρια Ναυπάκτου +6,97% και Μπήτρος Συμμετοχών +6,01%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Mermeren -7,76% και Προοδευτική -5,17%.