THEPOWERGAME
Εμφανής η στροφή στα χαρτιά μικρότερου βεληνεκούς την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Νέα υψηλά έτους σημειώνει η Βιοχάλκο την ώρα που ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά 0,3%, σχεδόν όσο και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Λίγο νωρίτερα, οι απώλειες περιορίζοντας σε 0,15%, στις 816 μονάδες και με τον τζίρο στα 5,3 εκατ. ευρώ.
Κάποιες εντολές αγορών που βγαίνουν στην Τέρνα Ενεργειακή, την Eurobank και την Alpha Bank, που έχει μπροστά της την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης για 500 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, σχολιάζουν οι χρηματιστές.
Είναι σημαντικό ότι η ΔΕΗ αποκτά χαρακτηριστικά αυτονομίας και ταυτόχρονα δύναται να επιστρατευτεί σε μία κακή για την αγορά μέρα. Η μετοχή, αν δεν πρόκειται για τεχνητή άνοδο στα πρώτα λεπτά με στόχο την κατοχύρωση κερδών, κινείται προς την περιοχή των 8,9 ευρώ. Ίδια τάση επίσης, παρατηρείται στη Βιοχάλκο, που πλέον κάνει πράξεις στα 4,17 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν νέα υψηλά έτους. Οι μετοχές του ομίλου, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αποτελούσαν τον σηματωρό για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη 44 μετοχές ενισχύονται και 21 υποχωρούν.
Κατοχύρωση κερδών στην Jumbo, στα 14,20 ευρώ και πτώση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Στα όρια των 26 ευρώ υποχωρεί η Coca Cola, κίνηση σε αρνητικό έδαφος για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, δίδοντας την αίσθηση ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Αλήθεια, πότε θα τιμολογηθεί το υψηλό μέρισμα του ΟΤΕ, διερωτώνται παράγοντες της αγοράς…
Στο προσκήνιο ο Λύκος, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η Κουέστ, ο Μουζάκης, Ικτίνος Πειραιώς και Cenergy.
Ντόμινο στην Ευρώπη από τους κραδασμούς στα αμερικανικά ομόλογα
Οι νέοι κραδασμοί στα αμερικανικά ομόλογα έχουν την επίπτωσή τους στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, που και σήμερα ξεκίνησαν πτωτικά. Ήπια μεν, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας δε, που συνδέεται με την εξέλιξη της πανδημίας και το θολό τοπίο στις οικονομίες που αφήνει η επόμενη μέρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί νωρίτερα το πρωί σε μήνυμά του να τόνισε ότι είναι κρίμα να πάνε στράφι οι προσπάθειες ενός έτους, τώρα που φαίνεται η έξοδος στο τούνελ της πανδημίας για να δικαιολογήσει τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά οι αγορές φαίνεται ότι δεν έχουν αποτιμήσει επακριβώς τις συνέπειες της κρίσης και τις πληγές που θα αφήσει. Στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός μπαίνει μέσα 3 δισ. ευρώ τον μήνα και δεν φαίνεται στον ορίζοντα πλήρες άνοιγμα της αγοράς και την οικονομία νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου.
Την ίδια ώρα, παρά τους κραδασμούς στα ομόλογα, υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέες παρεμβάσεις στην αγορά των ομολόγων, προκειμένου να αμβλυνθεί το άσχημο και συνάμα επιβαρυντικό κλίμα που διαμορφώνεται. Το ελληνικό δεκαετές υποχωρεί τον τελευταίο χρόνο περίπου 26%, αλλά το αμερικανικό ανεβαίνει σχεδόν 50%! Στοιχείο που επιφυλάσσει μία ακόμα κρίση, την οποία βεβαίως, θέλουν να ξεπεράσουν οι κεντρικές τράπεζες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.