THEPOWERGAME
Σε τροχιά κερδοφορίας συνέχισαν να κινούνται και την Τετάρτη τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας τα κέρδη τους, ένα μόλις 24ωρο αφού ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν όλα τα τελευταία δεδομένα για την ευρωπαϊκή οικονομία, αναμένοντας παράλληλα και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις της για το επόμενο διάστημα.
Στην ευρωζώνη, η συρρίκνωση της οικονομίας συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, με τις πιέσεις να αμβλύνονται ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 47,0 μονάδες. Αυτός είναι ο πέμπτος διαδοχικός μήνας κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που σηματοδοτεί τη συρρίκνωση της οικονομίας.
Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της Fed για να διαπιστώσουν αν έχει βάση το πρόσφατο αίσθημα αισιοδοξίας για μία πιο ήπια προσέγγιση στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων από εδώ και εμπρός, καθώς τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν μια μικρή μεν αλλά ορατή επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με περαιτέρω ενίσχυση 0,67% στις 439,13 μονάδες. Ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής κατέγραψε σημαντικά κέρδη 1,9%, ακολουθούμενος από τους κλάδους λιανεμπορίου και εξόρυξης με αύξηση 1,8% και τον τεχνολογικό κλάδο με αύξηση 1,4%.
Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAΧ έκλεισε οριακά υψηλότερα κατά 0,04% στις 14.427,59 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 0,32% στις 6.679,09 μονάδες και ο βρετανικός FTSE κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 7.465,24 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,04% στις 24.581,14 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 8.331 μονάδες.
Στα πλατό, αναταράξεις για την Credit Suisse, με την μετοχή της να κάνει βουτιά άνω του 4%, καθώς προειδοποίησε για ζημία έως και 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,6 δισ. δολάρια) το δ’ τρίμηνο προειδοποίησε η Credit Suisse Group. Η ελβετική τράπεζα αναμένει να καταγράψει ζημίες τόσο στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής λόγω των υφιστάμενων συνθηκών και των συνεχιζόμενων εκροών περιουσιακών στοιχείων πελατών και της πώλησης μη βασικών δραστηριοτήτων.