THEPOWERGAME
Με εντυπωσιακά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά από μια ανατρεπτική συνεδρίαση που ξεκίνησε πτωτικά στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος επιβραδύνθηκε λιγότερο του αναμενομένου. Καταλύτης ανόδου αποτέλεσαν τα θετικά νέα που ήρθαν από τα πρώτα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει την «απαισιοδοξία» από την επερχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones κέρδισε 2,83% ή 827 μονάδες, κλείνοντας στις 30.038, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,60% στις 3.669 μονάδες, ενώ o Nasdaq έκλεισε με κέρδη 2,23% στις 10.649 μονάδες. Σημειωτέον ότι η συνεδίαση ξεκίνησε με απώλειες σχεδόν 2% για τον Dow και 3% για τον Nasdaq.
Όλες οι μετοχές του βιομηχανικού δείκτη έκλεισαν με άνοδο, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι JP Morgan και Walgreens Boot, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ η Delta ανακοίνωσε έσοδα τρίτου τριμήνου σημαντικά υψηλότερα της αντίστοιχης περιόδου το 2019, πριν ξεκινήσει η πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, που υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τον δομικό πληθωρισμό να χτυπά υψηλά 40 ετών, προεξοφλείται ότι ανοίγουν τον δρόμο ώστε η Fed να προχωρήσει σε ακόμα πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων, με μία νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση να μοιάζει πλέον δεδομένη.
Τα στοιχεία για πληθωρισμό και επιδόματα
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας οριακή μείωση και παραμένοντας κοντά σε υψηλά 40 ετών. Μετά τα στοιχεία αυτά, τα futures στη Wall Street γύρισαν πτωτικά.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο από 8,3% τον Αύγουστο, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,4%. Σημειωτέον ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα καταγράψει ετήσια άνοδο 8,1%.
Μάλιστα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982. Τον Αύγουστο ο δομικός δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 6,3%. Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα 0,6%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο 6,5% και μηνιαία 0,2%.
Εν τω μεταξύ, σε χαμηλά επίπεδα – παρά την μικρή άνοδο – διατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 228.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας.
Ο αριθμός αυτός ήταν ηπίως αυξημένος σε σχέση με την αναθεώρηση της περασμένης εβδομάδας για 219.000 αιτήσεις και οριακά υψηλότερος της εκτίμησης των αναλυτών για 225.000 αιτήσεις.
Μικρή αύξηση σημείωσαν και οι αιτήσεις για παράταση των υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας, που διαμορφώθηκαν στα 1,368 εκατ. από 1,365 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα, κόντρα στην εκτίμηση αναλυτών ότι ο αριθμός τους θα παρέμενε αμετάβλητος.