THEPOWERGAME
Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ευρώ η Bank of America προβλέποντας περαιτέρω αδυναμία έναντι του δολαρίου καθώς τα επίμονα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού ωθούν τη Fed σε έναν ταχύτερο, πιο απότομο και εκτεταμένο κύκλο αύξησης των επιτοκίων «σπρώχνοντας» έτσι το δολάριο ΗΠΑ όλο και υψηλότερα, τη στιγμή που στην Ευρώπη οι ανησυχίες γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και για την ενεργειακή κατάσταση, συνεχίζουν να αυξάνονται.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η BofA, το δολάριο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους και θα παραμείνει ισχυρό για περισσότερο διάστημα, παρόλο που πλέον κινείται 20% υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, ενώ τονίζει πως κόντρα στην υπόλοιπη αγορά η ίδια ήταν bullish για το αμερικάνικο νόμισμα από τις αρχές του έτους.
Οι διαφορές των επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, οι όροι εμπορίου, το κλίμα κινδύνου και η ασθενής ανάπτυξη στην Κίνα εξηγούν πλήρως την ισχύς του δολαρίου μέχρι στιγμής, τονίζει η BofA. Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και ως αποτέλεσμα, η Fed γίνεται όλο και πιο επιθετική και οι οικονομολόγοι της αμερικάνικη τράπεζας αναμένουν τώρα ένα τελικό επιτόκιο έως και 5%, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου και 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Τέτοιες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να καταλήξουν να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε μια βαθύτερη ύφεση, παρόλο που η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σε εύρωστη κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, όπως τονίζει, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει βαθύνει, με τη Ρωσία να διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλιμακωθεί. Η Κίνα επίσης παλεύει ακόμα με την Covid. Αν και το ευρώ έχει φτάσει στο πιο αδύναμο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2002, η BofA βλέπει περαιτέρω πτώση βραχυπρόθεσμα και πολύ αργή πορεία επιστροφής στη μακροπρόθεσμη ισορροπία του μακροπρόθεσμα. Οι υψηλές τιμές ενέργειας, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου μετά την πλήρη διακοπή της παροχής από τη Ρωσία, επιβαρύνουν το ενιαίο νόμισμα, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και η ανάπτυξη της Κίνας παραμένει ασθενής χτυπώντας επίσης την ισοτιμία του με το δολάριο.
Η ΕΚΤ, αν και επιτέλους αυξάνει τα επιτόκια με γρήγορους ρυθμούς, παραμένει αρκετά πίσω από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες της G10, σημειώνει η BofA, τη στιγμή που περιφέρεια της ευρωζώνης παραμένει ευάλωτη στις πιέσεις της αγοράς κατά τη διάρκεια του κύκλου σύσφιξης. Αυτός είναι ένας σημαντικό λόγος αδυναμίας για το ευρώ. «Ανησυχούμε επίσης για τις σημαντικές διαφορές πληθωρισμού μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανισορροπίες», προσθέτει η BofA. Επιπλέον, οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ εξακολουθούν να είναι αργές και η δημοσιονομική αβεβαιότητα παραμένει, καθώς οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη μεταρρυθμιστεί και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα τεθούν και πάλι σε ισχύ.
Με βάση τα παραπάνω η BofA επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της και αναμένει περαιτέρω αδυναμία στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. «Αλλάζουμε την πρόβλεψή μας για το EUR/USD στο 0,95 το δ’ τρίμηνο, από 1,05 πριν, ενώ στο 0,95 αναμένεται να κινηθεί και στο α’ τρίμηνο του 2023. Αναμένουμε πολύ βραδύτερη ανατίμηση μακροπρόθεσμα στο 1,10 έως το τέλος του 2023 και στο 1,15 έως το τέλος του 2024, από 1,15 και 1,10 που προβλέπαμε πριν», όπως σημειώνει.
Όπως καταλήγει, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας, η πολύ ευάλωτη περιφέρεια και η οικονομία της Κίνας παραμένουν βασικοί κίνδυνοι για το ευρώ. Από την άλλη, εκτός από μια συνολική πτώση του δολαρίου ΗΠΑ, το ευρώ θα μπορούσε να βρει στήριξη από μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, από την εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικού Covid στην Κίνα, μια ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη ή μια καλύτερη και πιο επιθετική επικοινωνία της ΕΚΤ, με σαφή δέσμευση να χρησιμοποιήσει προκλητικά το νέο εργαλείο TPI.